Egyre több nő szül 35 éves kor felett

Az újszülött súlya összefügg az anyai életkorral

Az idősebb anyáknak nagyobb valószínűséggel születik nagy súlyú gyermeke, míg a kisebb súlyú újszülöttek gyakoribbak a fiatal anyukák körében - állapították meg holland kutatók.

2011.02.07 11:52MTI

Egyre több nő szül 35 éves kor fölött, az amerikai Pew Kutatóközpont legfrissebb adatai szerint míg 1990-ben csak 9 százalék volt az ilyen szülések aránya az Egyesült Államokban, addig 2008-ban már 14 százalék.

Rachel Bakker, a rotterdami Erasmus Orvosi Központ munkatársa kutatócsoportjával 8568 holland nő egészségügyi adatait tanulmányozta, akik 2002 és 2006 között szültek.

Az újszülöttek átlagos testsúlya 3500 gramm volt, körülbelül 5 százalékuk 2500 grammnál kisebb, szintén mintegy 5 százalékuk pedig 4500 grammnál nagyobb testsúllyal született.

A korosztályonkénti bontásból kiderül, hogy a 30-35 éves korú anyák 4 százalékának született gyerekeke kis súllyal, míg a 25 év alatti kismamáknál 7 százalék volt ennek gyakorisága.

4500 grammnál nagyobb súllyal született a 25 év alatti anyák 3 százalékának, a 30-35 év közöttiek 6 százalékának és a 40 fölötti anyák mintegy tíz százalékának gyereke.

Az újszülött túl kicsi és túl nagy súlyának egyaránt egészségügyi kockázatai vannak későbbi életükben.

A tanulmány a British Journal of Obstetrics and Gynecology című szakfolyóirat online kiadásában jelent meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.