Kutatják a preeklampsziát a kismamáknál

A megindított szülés előnyösebb a magas vérnyomású nőknek

Azoknak a nőknek, akiknek a vérnyomása megemelkedik várandósságuk folyamán, a 37. terhességi hét után indított szüléssel kellene világra hozniuk gyereküket - állítják holland kutatók a Lancet orvosi szaklapban megjelent tanulmányukban.

2009.08.04 15:00MTI

A preeklampsziának nevezett terhességi szövődményben a várandós nőknél a babavárás második vagy harmadik trimeszterében magas vérnyomás alakul ki, ezzel egyidejűleg fehérje jelenik meg vizeletükben.

Corine M. Koopmans, a hollandiai Groningen egyetemi orvosi központjának munkatársa kollégáival 756 nőnél indította el a szülést intravénás hormonadagolással vagy a magzatburok megrepesztésével, illetve szorosan követték a terhes nők állapotát. Eredetileg 1153 nő volt a csoportban, ám 397 visszautasította, hogy részt vegyen a próbában, de engedélyezte orvosi adatainak felhasználását a tanulmányban. A kutatók szerint a 37. terhességi hét utáni szülésindítás csökkentette a súlyosan magas vérnyomás kialakulásának kockázatát és kevesebb császármetszésre volt szükség.

Egyik csoportban sem halt meg sem anya, sem újszülött. A Lancet szerkesztőségi hozzászólásában Donna D. Johnson, a Dél-Karolinai Orvosi Egyetem munkatársa kiemeli, hogy a szülésindítást a klinikai gyakorlat szerves részének kellene tekinteni magas vérnyomásos kismamák esetében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.