Fontos a depresszió kezelése

A korai terhesség alatti depresszió fokozhatja a koraszülés kockázatát

Egy amerikai kutatás szerint azoknak a nőknek, akik terhességük elején depressziósak, nagyobb valószínűséggel lesz koraszülésük, amely a csecsemőhalálozás vezető oka.

2008.10.29 14:11medipress.hu

A kutatók 791 nőt kérdeztek ki terhességük 10. hete környékén San Franciscoban és megyéjében. Közülük 41 százalék számolt be „szignifikáns” depressziós tünetekről, miközben 22 százalék szerint „súlyos” depresszív tünetektől szenvedett. A súlyos depressziós tünetekkel rendelkező nők esetében majdnem kétszerese volt a koraszülés kockázata, mely definíció szerint a gesztáció 37. heténél korábbi születést jelent.

A szignifikáns tünetekkel rendelkezőknél 60 százalék volt a koraszülés kockázata a Kaiser Permanente (Oakland, Kalifornia) kutatói szerint. A koraszülés egyik lehetséges okának felfedezése, amelyről vajmi keveset tudunk, szignifikáns felismerés Dr. De-Kun Li perinatális epidemiológus és vezető tudós szerint. Dr. Li szerint a tudósok már régóta vizsgálják a csecsemőhalálozás magas arányát az Egyesült Államokban, ám „máig nem derült ki az igazság.

Ha végre találunk valami olyan egyértelmű dolgot, mint a terhesség alatt gyógyítható depresszió, az igen csak jelentősnek számít.” Dr. Li reményei szerint a felfedezés segítségével a szülés előtti depressziót olyan széles körben ismerhetik majd fel, mint a szülés utáni depressziót. Mostanáig „alábecsülték és nem megfelelően kezeltéka terhesség alatti depressziót, és nem csak a nők, hanem az orvosok is.”- közölte.

A figyelem hiányának egyik oka, hogy nincs megfelelő bizonyíték a terhes nő depressziója és a magzat károsodása között Dr. Li elmondása szerint. A vizsgálat során azt is felfedezték, hogy azok a nők, akik depressziós tünetekről számoltak be, átlagosan 25 év alattiak, nem házasok, alacsonyabb végzettségűek, szegényebbek, fekete bőrűek, és már előfordult náluk koraszülés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.