A rendszeresen jógázók nem híznak el

Égethetünk zsírt a jógával?

Feltűnően kevés a túlsúlyos ember azok közül, aki rendszeresen jógázik - pedig ez nem egy aerobik, ami rengeteg zsírt éget. Mi a titka?

2011.01.18 11:06napidoktor.hu

A rendszeresen jógázók, bár ránézésre nem csinálnak megerőltető mozdulatokat, nem híznak el.

A látszólag könnyebbnek tűnő gyakorlatok persze korántsem olyan egyszerűek, de a jógázók mégsem azért nem szednek fel kilókat, mert sokat mozognak.

A jógázás nem csupán a gyakorlatok fizikai végrehajtása. Akik egyszer belekezdtek, azoknak többsége testét, étkezését is jobban figyeli, kontrollálja, mert úgy érzi, ez hozzátartozik a jóga alapelveihez.

Megtanulja testét ezzel a régóta ismert keleti módszerrel átmozgatni, megszüntetni a fájdalmait, és elsajátítja a relaxálás tudományát is.

A jógázók tudatosan képesek lecsendesíteni magukban az őket zavaró gondolatokat, megnyugodni, és tudatosabban is étkeznek. Amint úgy érzik, hogy jóllaktak, nem erőltetik tovább az evést – ez fontos szempont, mivel így sokkal kevesebb esély van az elhízásra.

Nem kell vegetáriánusnak lenni ahhoz, hogy valaki fogyjon – bár a jógázók közül szép számmal akadnak ilyenek is. Aki hosszabb ideje jógázik, az általában fitt, hajlékonyabb, formás, kellőképpen karcsú. Ennek oka, hogy a jóga három szempontból is elősegíti a fogyást.

Az egyik, hogy a jógában használatos gyakorlatok, azaz ászanák végrehajtásához szükség van fizikai mozgásra, energia felhasználására. Jótékonyan hat az anyagcserére, segíti a zsírégetést.

Elsőre talán hihetetlennek tűnik, de néhány ászana elvégzése egy hosszabb konditermi edzéssel is felérhet, vagy egy órás futással. Javul az állóképesség, erősödik, formálódik az izomzat.

A jógában használatos légző gyakorlatok a megfelelő emésztést segítik elő. Serkentik, fokozzák azt, az ételekben levő építő anyagok beépülésének aránya javul.

Sokat segít a rekeszizomlégzés abban, hogy változás történjen az emésztőrendszerben, és az étkezést követő emésztő jógalégzés is igen hasznos. A jógaoktatók azt tanítják: ne árts magadnak káros anyagok szervezetbe vitelével sem.

Ha mégis megtörténik, akkor pedig tegyél ellene lépéseket. Tudatosan étkezz, és minden téren legyél az. Ezt a többség be is tartja.

Jótékony hatás testre és lélekre

A jógában tanított és alkalmazott mozgásformák nemcsak a testre, a lélekre is jó hatással vannak.

Már heti háromszor, csupán fél óra- negyven perces mozgás elég ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat, több energiánk legyen. Nem kell ehhez megerőltető mozgás, közepesen intenzív is elég.

Nálunk, Európában a jógázók nagy része hát-, gerinc, nyak és ízületi problémák miatt választja ezt a mozgást, valamint azért, mert lelkileg is nyugtató a hatása, és erre rohanó világunkban szükség is van.

A jóga egyes ászanái igen hatékonyak a gerincet stabilizáló izomzat erősítésében. A fejfájás ellen is kiváló a jóga, egy-két ászana kifejezetten ennek megszüntetésére szolgál.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.