Dohányzó nők és férfiak

A nők körében emelkedett a füstölgők száma

A dohányzás, és a dohányfüst belélegzése a 80-as évek közepe óta 15 százalékkal esett vissza a francia férfiak körében, a nők között viszont ezzel ellentétben emelkedett.

2010.12.15 16:09medipress.hu

Ennek eredményeképpen az Egészségügyi Világszervezet francia MONICA (a szívbetegségek trendje és meghatározói) központja szerint a divergens dohányzási szokások előrevetítik a halálozási ráták változását is.

Becslések szerint a férfiaknál 10-15 százalékkal kevesebben halnak majd meg szívbetegségben, a nőknél viszont 0,1-3,6 százalékkal többen.

A francia dohányzási szokások áttekintése után a vizsgálatot végzők így nyilatkoztak:

„A férfiak közül sokan éltek e káros szenvedéllyel az elmúlt 60 évben, de ez az arány mára csökkent. A nők csak nemrég kezdtek nagyobb számban füstölésbe”.

Az eredmények, melyek a European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation decemberi számában jelentek meg, a középkorú felnőttek kikérdezéséből születtek (35-64 év közöttiek), Franciaország 3 különböző földrajzi egységéből: a Lille városi közösségből, a keleti Bas-Rhinből és a déli Haute-Garonne-ból.

Hogyan alakultak a dohányzási szokások?

Három időintervallumban végezték a vizsgálatot: 1985-87, 1995-97 és 2005-2007 között, több mint 10 000 ember bevonásával.

Mindegyiküket kikérdezték az aktuális és korábbi dohányfogyasztásukról, és hogy mennyit szívtak egy nap, hányszor és hány éves korban próbáltak meg leszokni, szívták-e mások füstjét. A kutatók megjegyezték, hogy a nőknél a dohányzás mértékének növekedése főleg a 90-es évek közepén végzett felmérésből derült ki, különösen a 35-54 éves korcsoportban.

A fiatalabbaknál a 90-es évek közepe és a 2000-es évek közepe között a dohányzás mértéke kissé visszaesett. Amikor az adatokat bevitték a kockázat-előrejelző modellbe, a becsült szívbetegségből eredő halálozás kb. 10 százalékkal volt alacsonyabb a 35-54, és 15 százalékkal az 55-64 éves férfiak körében.

A nőknél azonban 4,9 százalékot emelkedett. Dr. Jean Dallongeville, a Lille-i INSERM Pasztőr Intézet munkatársa az alábbiakat fűzte az eredményekhez:

A férfiak csökkentették a dohányzás mértékét, ami egybevág a szívbetegségek számának visszaesésével. Ezzel ellentétben a nők többet füstölnek, ami a betegségek emelkedését eredményezte. A legutóbbi felmérés szerint 2005-2007-ben a 35-44 éves férfiak harmada, a nők negyede ismerte el, hogy dohányzik, de nem emelkedett azok száma, akik le szeretnének szokni.

„Hogy a szívbetegségek kockázati tényezői tovább csökkenjenek, nyomást kell gyakorolni a dohányzásellenes kezdeményezésekre.
” – mondta Dr. Dallongeville.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.