A szextől való tartós idegenkedés komoly probléma

Az alacsony libidó 10 legfőbb oka

Ha a szerelmi életed a heves tornádóból enyhe szellővé alakult, akkor ezzel nem vagy egyedül. A szextől való tartós idegenkedés komoly probléma.

2010.10.05 09:22medipress.hu

A szextől való tartós idegenkedés komoly probléma, de ha csak átmenetileg csökken az érdeklődése, az teljesen normális.

A Chicagoi Egyetem Nemzeti Egészségügyi és Szociális Felmérés szerint a szexuális érdeklődés elveszítése volt az aktív szerelmi életet élő nők első számú panasza minden életkorban, az okok persze egyénenként változnak.

A következőkben segítünk kideríteni, mi oka lehet a vágytalanságnak.

Stressz

Az íróasztalon tornyosulnak az akták, a legutóbbi befektetése pedig éppen mélyzuhanásban van.

A stresszel teli események bizony kiszívják az emberből a szexhez szükséges erőket.

Betegség

Nem érezzük magunkat túl kívánatosnak bedugult orral, a krónikus fájdalmak közepette pedig a legutolsó, ami eszünkbe jut, az a szex.

A súlyosabb betegségek, amelyek nemcsak egy rövid, átmeneti időszakra tűnnek fel, és lelkileg is teljesen megviselnek, pl. a krónikus tüdőbetegségek, szintén elveszik a kedvünket a szextől.

Gyógyszerek

Sok receptre és recept nélkül kapható gyógyszer is csökkentheti a szexuális étvágyat. Ezek közül a legjobban dokumentált libidórombolók az antidepresszánsok, de a magas vérnyomásra szedett gyógyszerek, a pszichotropikus gyógyszerek, nyugtatók, opiátok, sőt, a fogamzásgátló tabletták is csökkenthetik a szexuális érdeklődést, vagy orgazmusproblémákat okozhatnak.

Életmód

Ha nemrég munkahelyet váltottál munkahelyet, és teljesen lefoglal az új környezetbe való beilleszkedés vagy egy teljesen új helyre költöztél, mentálisan és fizikálisan is kimerülhetsz.

Ez is egyfajta stressz, és még akkor is visszavethetik a nemi életünket, ha pozitív változást jelentenek.

Öregedés

Míg néhány tanulmány azt fedte fel, hogy az életkor előre haladásával a szexuális fogékonyság javulhat, a változókor környéki hormonális labilitás csökkentheti az érdeklődést a nőknél.

Néhány nő idegenkedhet az érintéstől, a közösülés pedig fájdalmas lehet az ösztrogénszint csökkenése miatt jelentkező hüvelyszárazság miatt.

Kapcsolati zavarok

Teljesen normális, ha időnként nem mutatunk érdeklődést a partnerünk iránt. De ha azt veszed észre, hogy ez az időszak már régóta tart, annak köze lehet a kapcsolathoz is. Ha boldogtalanok vagytok együtt, vagy feszültségben éltek, az előbb-utóbb megmutatkozik a szexuális életetekben is.

Testkép

A szexualitás iránti fogékonyság egyik legsarkalatosabb pontja talán az, ha megtanuljuk szeretni a saját testünket.

Ha nem tudunk kibékülni a külsőnkkel, akkor lehet, hogy rejtegetni fogjuk magunkat a partnerünk elől, és nem tudunk felengedni teljesen a szexuális együttlét alatt sem, ami miatt előfordulhat, hogy kedvünk sem lesz belekezdeni.

Depresszió

Ha depressziósak vagyunk, nem a szex szerepel az első helyen a naptárunkban. Mindenkinek lehet 1-2 rossz napja, de ha a hetek hónapokba fordulnak, a szexuális érdeklődésünk a minimumra csökken.

Ha kisbaba születik


Nem csak egy új jövevény követeli a nap minden percében a figyelmünket, de a szoptatás és a szülés utáni depresszió (mely a nők 10 %-át érinti) csökkentheti a libidót.

A szoptató anyák alacsonyabb ösztrogénszintje kiszáríthatja a hüvely falát, így a közösülés fájdalmassá válik.

Drogok és alkohol

A nagymértékű drog- és/vagy alkoholfogyasztás lehet, hogy átmenetileg javítja a szexuális teljesítményt, de hosszú távon csökkenti a vágyat. Ha a szexuális érdeklődés hiánya aggaszt, nem kell karba tett kézzel ülnöd.

Az egészséges táplálkozás, a megfelelő testedzés, a mindennapi friss levegő segíthet.

Ha új vizekre kalandozol a szexuális fantázia világában, újjáéledhet a vágyad. Beszéld meg a gondjaidat bizalmas jó barátaiddal, partnereddel vagy egy terapeutával.

Ha a szexuális érdektelenséget szervi baj okozza, gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.