Ötnapos karcsúsító zöldségdiéta
Téli zöldségekkel a karcsú vonalakért
Karácsonyi gasztronómiai "bűneink" nyomát csak sok ballasztanyaggal tüntethetjük el a szervezetünkből.
2009.02.23 10:13ideal.huEzzel párhuzamosan védekezőrendszerünket C-vitaminnal erősíthetjük, a szabad gyököket pedig bioanyagokkal blokkolhatjuk. Ezen az alapon készült a következő diéta. Aki jóvá szeretné tenni év végi „bűneit”, és szívesen megszabadulna néhány felesleges kilótól, nyugodtan vágjon bele az alábbi ötnapos diétába! A napi 1200 kalória (5023 J) nemcsak jóllakottságot eredményez, hanem ízletes és változatos étkezéseket is biztosít.
1. nap
Reggeli
Vágjunk félbe egy zsemlét, és vékonyan kenjük meg félzsíros vajjal! Egyik felére tegyünk 1 szelet sovány sajtot, a másikat pedig kenjük meg kalóriaszegény eper- vagy málnadzsemmel!
Ebéd
LAZACROLÁD ANANÁSZOS VÖRÖSKÁPOSZTÁVAL
Hozzávalók:
3 szelet lazac,
só,
bors,
paprikakrém,
1 kávéskanál fűszerkeverék,
10 dkg burgonya,
1 db kis ananász,
1 db mogyoróhagyma,
20 dkg vöröskáposzta,
1 kávéskanál félzsíros margarin,
1 szem szegfűszeg,
1 kávéskanál citromlé,
1 kávéskanál olaj,
édesítőszer.
A lazacot megsózzuk, megborsozzuk, és megkenjük a fűszerkeverékkel elkevert paprikakrémmel. Ezután feltekerjük, és hústűvel összetűzzük. Megfőzzük a megpucolt burgonyát. Az ananászt meghámozzuk, kis darabokra szeljük. A hagymát felaprítjuk, a káposztát csíkokra vágjuk. A felhevített margarinban megpároljuk a hagymát és a káposztát. Hozzáadjuk a szegfűszeget, citromlét, és felengedjük 50 ml vízzel.
Lefedve 20 percig főzzük. A főzési idő felénél beletesszük az ananászkockákat is. A lazacroládokat a felhevített olajban fél percig sütjük. Kis vizet öntünk alá, majd lefedve 5 percig főzzük. A burgonyát leszűrjük, és összetörjük. Az ananászos vöröskáposztát sóval és édesítőszerrel ízesítjük. A tört burgonyával és a halroládokkal együtt tálaljuk.
Vacsora
RÁNTOTT ZELLER MANGÓMÁRTÁSSAL
Hozzávalók:
15 dkg zeller,
só,
1 tojás,
bors,
liszt és zsemlemorzsa a panírozáshoz,
1 kávéskanál félzsíros vaj,
negyed mangó,
1 evőkanál joghurt,
fél kávéskanál rózsabors
A meghámozott zellert ujjnyi szeletekre vágjuk, és forrásban levő, sós vízben 7 percig blansírozzuk. A tojást elkeverjük a sóval, borssal. A lecsepegtetett zellert bepanírozzuk, majd forró vajon aranybarnára sütjük. A meghámozott mangó húsát kockákra vágjuk, majd összeturmixoljuk. Elkeverjük a joghurttal és a rózsaborssal. A rántott zellert a mangómártással tálaljuk.
Napközbeni falatkák
- Zöldséglevesben megfőzött zeller, kelbimbó, kínai kel, káposzta, karórépa, kelkáposzta vagy cékla maradéka.
- Narancs, grépfrút, alma.
- 1,5 dl citromlével ízesített zöldséglé, céklalé, sárgarépalé.
- Savanyú káposzta 1 dl zöldséglével.
- 1,5 DL PARADICSOMLÉ TABASCOSZÓSSZAL ÍZESÍTVE.
2. nap
Reggeli
Kenjünk meg egy szelet paraszt- kenyeret félzsíros vajjal! Keverjünk össze 40 g sovány túrót 1 kávéskanál vegyes zöldfűszerrel, sóval, borssal, és tegyük a kenyérre! Igyunk hozzá 150 ml, frissen préselt narancslevet!
Ebéd
PISZTRÁNG MUSTÁROS KÁPOSZTÁVAL
Hozzávalók:
20 dkg káposzta,
1 kávéskanál félzsíros vaj,
1 kávéskanál magos mustár,
zöldségleves,
10 dkg burgonya,
só,
15 dkg pisztrángfilé,
bors,
fél csokor kapor
A megtisztított káposztát szeljük ujjnyi vastag gerezdekre! Torzsáját hagyjuk rajta, hogy ne essen szét! Felhevített vajon rövid ideig süssük mindkét oldalát! Adjuk hozzá a mustárt, és engedjük fel kevés zöldséglevessel! Lefedve 20 percig főzzük! A meghámozott burgonyát is főzzük meg forrásban levő, sós vízben! A pisztráng mindkét oldalát süssük 3 percig! Végül sózzuk, borsozzuk! Tegyük tányérra a burgonyát, a mustáros káposztát és a sült pisztrángot! Tálaláskor szórjuk meg finomra vágott kaporral!
Vacsora
KÍNAI KELROLÁD
Hozzávalók:
50 g gomba,
db mogyoróhagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 kávéskanál olaj,
fél csokor kapor,
60 g főtt rizs,
só, bors,
4 db kínai kellevél,
10 dkg paradicsompüré,
1 ág kakukkfű
Felhevített olajon megpároljuk a felaprított hagymát, fokhagymát és a felszeletelt gombát. Hozzáadjuk a finomra vágott kaprot és a rizst. Sóval, borssal fűszerezzük, majd félretesszük. A kínai kelleveleket forrásban levő, sós vízben 4 percig blansírozzuk. 2-2 levelet egymásra terítünk, rátesszük a rizses keveréket, és a leveleket összetekerjük. A roládokat edénybe tesszük, ráöntjük a paradicsompürét, és lefedve 10 percig főzzük. Tálaláskor szórjuk meg kakukkfűvel!
3. nap
Reggeli
Vágjunk félbe egy rozsos zsemlét! Mindkét felét vékonyan vajazzuk meg! Az egyik felére kenjünk kalóriaszegény meggylekvárt, a másikra tegyünk egy szelet zsírszegény sajtot!
Ebéd
PONTY FEKETEGYÖKÉRREL, PETREZSELYEMSZÓSZBAN
Hozzávalók:
10 dkg burgonya,
só,
20 dkg feketegyökér,
1 kávéskanál sovány vaj,
15 dkg pontyfilé,
1 kávéskanál olaj,
fél csokor petrezselyem,
1 evőkanál tejföl,
fél kávéskanál ételsűrítő,
bors
A burgonyát főzzük meg forrásban levő, sós vízben! A meghámozott feketegyökeret vágjuk 3 cm-es darabokra, és a vajban pároljuk meg! A pontyfiléket forró olajon pirítsuk meg! A felaprított petrezselymet tejföllel és ételsűrítővel keverjük el, majd adjuk hozzá a feketegyökeret! Sóval, borssal fűszerezzük! A halfiléket sós burgonyával és a feketegyökérrel tálaljuk.
Vacsora
SÜLT KECSKESAJT RADICCHIÓVAL
Hozzávalók:
30 g radicchio,
1 db kis alma,
1 kávéskanál citromlé
, 1 kávéskanál méz,
1 kávéskanál dióolaj,
50 g kecskesajt,
2-3 salátalevél,
1 szelet teljes kiőrlésű kenyér
A radicchiót csíkokra szeljük. Hozzáadjuk a kimagozott, gerezdekre vágott almát. Összekeverjük a citromlét 1 evőkanál vízzel, a mézzel, olajjal, és a salátára öntjük. A kecskesajtot forró grillen megsütjük, majd a salátával és a kenyérrel tálaljuk.
4. nap
Reggeli
Megkenünk egy szelet teljes kiőrlésű kenyeret sovány vajjal. Ráteszünk egy szelet sovány sajtot, és fél grépfrútot eszünk hozzá.
Ebéd
KARÓRÉPA LEPÉNYHALLAL
Hozzávalók:
18 dkg karórépa,
só,
15 dkg lepényhal,
1 evőkanál vegyes zöldfűszer,
fél evőkanál mustár,
fél csokor metélőhagyma,
1 evőkanál crème fraîche,
bors
A répát meghámozzuk, és zöldségtisztítóval vékony csíkokra szeljük. Forrásban levő, sós vízben 5 percig blansírozzuk. A lepényhalat hosszában félbevágjuk. Megszórjuk a fűszerekkel, megkenjük mustárral. Feltekerjük, és hústűvel összetűzzük. Gyöngyöző, sós vízben 6 percig főzzük. A crème fraîche-be belekeverjük a finomra vágott metélőhagymát, felmelegítjük, sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a karórépát. A halat a karórépával tálaljuk.
Vacsora
CURRYS KELKÁPOSZTALEVES
Hozzávalók:
12 dkg kelkáposzta,
1 db mogyoróhagyma,
1 kávéskanál vaj,
1 kávéskanál currypor
, 2 evőkanál almalé,
1 dl zöldségleves,
75 ml tej,
só,
csillagánizs,
fél szelet toastkenyér,
1 kávéskanál napraforgómag
A kelkáposztát csíkokra vágjuk, és a felaprított hagymával együtt forró vajon megpároljuk. Hozzáadjuk a curryt, az almalét, a zöldséglevest és a tejet. Sóval, csillagánizzsal fűszerezzük, és lefedve 20 percig főzzük. A kenyeret kockákra vágjuk, és a napraforgómaggal együtt zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk. A levest a pirított kenyérkockákkal és a napraforgómaggal kínáljuk.
5. nap
Reggeli
Keverjünk össze 2 evőkanál joghurtot édesítőszerrel, 2 evőkanál zab- pehellyel és 1 db kis kockákra vágott naranccsal!
Ebéd
HARCSA ALUFÓLIÁBAN
Hozzávalók:
80 dkg harcsafilé,
10 szem olívabogyó,
1 kisebb póréhagyma,
1 vöröshagyma,
4 ek. vaj,
1 ek. aprított kapor,
4 db héjában főtt burgonya,
só
Az alufóliát három rétegbe hajtjuk, és az asztalra tesszük. A burgonyát héjával együtt elnégyeljük, majd rátesszük a halfilét, a póréhagymát és vöröshagymát, amelyeket előzőleg karikákra vágtunk. Végül az olívabogyót is ráhelyezzük. A vajat megolvasztjuk, megsózzuk, majd belerakjuk a kaprot, és ezt a keveréket a halakra öntjük. A fóliába csomagoljuk, majd kb. 40 percig sütjük a forró sütőben.
Vacsora
CÉKLASALÁTA HALFILÉVEL
Hozzávalók:
10 dkg cékla,
1 kávéskanál olaj,
fél evőkanál balzsamecet,
só,
bors,
15 dkg halfilé,
citromlé,
20 dkg galambbegysaláta
, fél kávéskanál szezámmag
A meghámozott céklát vékony csíkokra gyaluljuk, és forró olajon megpároljuk. Meglocsoljuk az ecettel, sóval, borssal ízesítjük, és lefedve 2 percig pároljuk. A halfilét megmossuk, lecsepegtetjük citromlével, és serpenyőben mindkét oldalát megsütjük. A salátát elkeverjük a céklacsíkokkal. A halfilét a salátával kínáljuk. Tálalás előtt megszórjuk szezámmaggal.
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 6:51 Megérkezett a Milton hurrikán előszele
- 16:25 John Hopfield és Geoffrey Hinton kapja idén a fizikai Nobel-díjat
- 14:24 A migrén kezelésének személyre szabott lehetőségeit vizsgálják szegedi kutatók
- 12:23 Őrizetbe vették a Lengyelországból Svédországba közlekedő komp indulását akadályozó késes férfit
- 10:22 Navracsics Tibor: elindítják a Versenyképes járások programot
- 8:21 A letartóztatásban lévő polgármester távollétében megalakult Óbuda-Békésmegyer képviselő-testülete
- 6:08 PM: erősödik a magyar-szerb adóügyi együttműködés
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06