Útálja a gyerek?

Az anyán múlik, csúszik-e a zöldség!

Az anyák rendkívül sokat tehetnek azért, hogy kisbabájuk már élete legkorábbi szakaszában is szeresse a gyümölcsöt és a zöldséget.

2008.01.09 16:25ideal.hu

Az anyák rendkívül sokat tehetnek azért, hogy kisbabájuk már élete legkorábbi szakaszában is szeresse a gyümölcsöt és a zöldséget. Ehhez saját maguknak is egészséges ételeket kell fogyasztaniuk a terhesség és a szoptatás idején, és miután elválasztották kisbabájukat, rendszeresen kell szilárd zöldséget és gyümölcsöt adniuk nekik, még akkor is, ha a gyerek eleinte nem szívesen fogadja.

A philadelphiai Monell Chemical Senses Center kutatói tanulmányukban leszögezték, hogy a gyümölcs és a zöldség bizonyítottan csökkenti az elhízás és bizonyos daganattípusok kialakulásának kockázatát, ennek ellenére a gyermekek és felnőtt lakosság zöme nem eszik annyit ezekből, amennyi a napi ajánlott adag lenne.

A kisbabák többsége nem kedveli a kesernyés ízeket, de ha már az anyatejből is kapta, illetve kitartóan hozzászoktatták, későbbi életében is az egészségeset fogja választani, nem a túl sósat vagy cukrosat.

A kutatók 45 (4 és 8 hónap közötti korú) csecsemőt vizsgáltak, akik közül 20 kapott anyatejet. Két csoportra osztották őket, és az egyik csoportnak nyolc, egymás utáni napon zöldbabot adtak, a másiknak zöldbabot és őszibarackot. Utána megnézték, hogyan fogadják a kisbabák ezeket az ételeket.

Azok a babák fogadták szívesen a zöldségek és gyümölcsök ízét, akiknek anyja a szoptatás alatt naponta fogyasztotta ezeket. A többi babát is – megfelelő állhatatossággal – rá lehetett venni a bab elfogadására, ráadásul a kicsik grimaszszerű arckifejezése nem jelentett mindig egyértelmű elutasítást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.