Összefüggés a derékbőség és a prosztatarák között

A pocakos férfiak hajlamosabbak a prosztatarákra

A postdami kutatók 153 ezer férfit figyeltek meg hosszú időn át, és arra a következtetésre jutottak, hogy a derékbőség és a csípőméret arányából lehet leginkább következtetni a prosztatarák kockázatára.

2008.11.19 19:41MTI

A tudósok feltételezése szerint a hasi tájék elhájasodása ront a hormonális egyensúlyon. Azok a férfiak, akiknek a derék-csípő méretaránya 0,99, azoknál a prosztatarák kockázata 43 százalékkal nagyobb, mint azoknál, akiknél ez az arány 0,89 alatt van. Az együtthatót megkapjuk, ha a derékbőséget elosztjuk a csípőbőséggel.

Mindkét méretből következtetni lehet a hasi tájékon lerakódott háj mennyiségére. "Az oki összefüggésekről még keveset tudunk" - ismerte el Heiner Boeing, a tanulmány egyik szerzője, aki azt is elmondta, szorosnak tűnik az összefüggés a háj mennyisége és az androgének, a férfi nemi hormonok szintje között. A jelentés része egy 1992-ben megkezdett nagyobb tanulmánynak, amely a táplálkozás, a rák és más krónikus betegségek, mint például a 2-es típusú cukorbetegség összefüggéseit tárgyalja.

A kutatás eredményét a Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention című szakfolyóiratban tették közzé. Régóta ismert, hogy a nagy mennyiségű hastájéki háj jelentősen megemeli az infarktus és a cukorbetegség kockázatát. A prosztatarák a leggyakoribb és a harmadik legtöbb halált okozó rákfajta a férfiak körében Európában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.