75 év felett nem javasolt a vizsgálat

Prosztatarák szűrőprogram: nem mindig ajánlott

A férfiak egyik leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegsége a prosztatarák, de az Egyesült Államokban egy kiváló szakértőkből álló bizottság úgy véli, hogy 75 évesnél idősebb emberek ilyen irányú szűrővizsgálata nem javasolt, mert több hátránya van, mint amennyi előnye.

2008.08.10 19:24MTI

A bizottság álláspontjáról az Annals of Internal Medicine legújabb száma számolt be. A szakorvosi bizottság áttekintette az orvosi szakirodalmat és megbeszélte minden olyan vizsgálat eredményeit, amely a prosztata daganatos betegségeivel foglalkozott. Az ilyen rákszűrés vérvizsgálat. A vérből meghatározzák a prosztata-specifikus antigén - a névből alkotott betűszóval jelölve PSA - szintjét és abból következtetnek a daganatos betegségre. 

Az Egyesült Államokban a Kongresszus hívja össze időnként a legújabb tudományos eredmények áttekintésére ezt a Bizottságot és annak döntése alapján szabják meg azokat a betegséget megelőző lépéseket, melyek a vizsgált egészségügyi szakterületre vonatkoznak. Egy munkacsoport azt is megvizsgálata, milyen tudományos bizonyítékok szólnak amellett, hogy a szűrővizsgálat ezen a területen kedvező eredménnyel jár. 

Kenneth Lin és munkatársai azt találták, hogy egyetlen, véletlenszerű kiválasztáson alapuló, megfelelően ellenőrzött tanulmányt sem fejeztek be és zártak le. Három elfogadható szinvonalú vizsgálat volt, de a hamisan pozitiv vérvizsgálatok eredményei sok nem kivánatos hatással jártak. A szűrővizsgálatok egyik gondja, hogy gyakran nem közlik és nem ritkán nem is tudják, hogy a vizsgálatnak milyen a pontossága: milyen gyakori, hogy nem ismeri föl az ott lévő betegséget, vagy látszólag betegségre utal, pedig a vizsgált személy egészséges. 

Az első hiba esetén az orvos és a beteg is azt hiszi, nincs tennivaló, pedig sürgős kezelésre volna szükség. A kóros elváltozásra utaló, tévesen hamis vizsgálati eredmény pedig a betegségtől, annak következményeitől való félelmet vált ki. Ez a hiba volt gyakori a prosztatarák szűréseknél, ezért egészséges embereket operáltak meg fölöslegesen és előfordultak műtéti szövődmények: vizelési zavarok és a férfiúi képesség megszűnése. 

A bizottsági döntés hangsúlyozza, hogy ha bárkinek, bármilyen korban vizelési panaszai támadnak, menjen szakorvoshoz és azt megfelelően vizsgálják, kezeljék. Csak a panaszmentes idős férfiak szűrővizsgálatát tartják fölöslegesnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.