A prosztata sebészet nagyon hatékony tud lenni

Prosztata megnagyobbodás: óvatosan a kezeléssel!

A prosztata tünetek kezelésére számos lehetőség létezik, ám az új sebészeti módszerek gyakran túlbecsültek.

2008.10.22 13:09medipress.hu

Az utóbbi években a prosztata problémák kezelési lehetőségei kitágultak. A Minőségi és Hatékony Egészségügyi Ellátás Német Intézete (IQWiG) kiértékelte a kezeléseket, és figyelmeztet, hogy egyes műtéti technikákat túlzottan hirdetnek, mielőtt még megfelelően felbecsülték volna hatékonyságukat. Sok férfi számára a betegség tünetei csak enyhén zavaróak, ám néhányuknál a megnagyobbodott prosztata miatt annyiszor kell éjjel kimenni a vécére, hogy az már az alvás rovására megy.

A legtöbb esetben a prosztata megnagyobbodása áll a háttérben, amelyet az orvosok „benignus prosztata hyperplasiának” neveznek. Az ötvenes éveikben járó férfiak közül minden ötödik érintett – a 70 év felettiek túlnyomó többsége is szenved tőle. Számos módszer létezik a kezelésére, ám az IQWiG kiértékelése kérdéseket vet fel sok műtéti technikával kapcsolatban. Az intézet igazgatója, Peter Sawicki professzor szerint: „Nem minden új dolog jelent feltétlenül javulást. Több információ szükséges ahhoz, hogy a férfiak és orvosaik mérlegelni tudják a különböző kezelések előnyeit és hátrányait.”

Az IQWiG közérthető összefoglalói elérhetőek az intézet honlapjáról (www.informedhealthonline.org). Itt lehet olvasni a prosztata tünetek kezeléséről, gyógyszeres és műtéti lehetőségekről, valamint betegek tapasztalatairól a különböző terápiákkal kapcsolatban. A kutatók számításai szerint Európában tízből három férfi nem gyógyszeres vagy műtéti úton kezeli prosztata tüneteit, és talán csupán tízből egynél hajtanak végre műtétet.

A maradék gyógyszereket használ, beleértve a gyógynövényeket is, ha tüneteik túl zavaróvá válnak. „Németországban és más európai országokban az alfa-blokkoló szerek a leggyakrabban választott kezelési módszerei a jóindulatú prosztata hyperplasiának.”- közölte Sawicki professzor. „Ezeket a szereket először vérnyomáscsökkentőként alkalmazták, ám általuk a prosztata tünetek is csökkennek legalább kismértékben, a férfiak 60 százaléka esetében.”

A műtéti eredmények feldolgozása után az Intézet következtetései szerint az eredeti sebészeti beavatkozások hozzák továbbra is a legjobb eredményeket. Néhány új módszer is jó eredményeket hozott – például a kórházban eltöltött idő lerövidítésével. Ám ennek megerősítéséhez további kutatásokra van szükség. És a legtöbb új módszer olyan eszközöket alkalmaz, amelyeket még nem teszteltek le elegendő vizsgálat során.

A prosztata sebészet nagyon hatékony tud lenni, de a mellékhatások számos esetben súlyosak. Egyes újabb módszereknek kevesebb a mellékhatása, de annyival is kevésbé hatékonyak, hogy pár éven belül a tünetek visszatérhetnek.”- közölte a professzor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.