Banános chia puding

Hétvégi desszert ételallergiásoknak és diétázóknak

Gyors, könnyű, és ami a legfontosabb: nemcsak a diétázók vagy a cukorbetegek ehetik ezt a finomságot, hanem az ételallergiások is, mert semmi sincs benne a szokásos desszert-alapanyagokból.

2015.02.15 12:00ma.hu
Fotó: cascadecookbook

Varga Dóra dietetikus egy olyan könnyű és gyors receptet ajánl, amelyet ételallergiások is elkészíthetnek, és mivel hozzáadott cukrot sem igényel, akár diétázók vagy cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. A desszert fontos alkotóeleme a chiamag, mely egy Mexikóban és Délkelet-Amerikában őshonos azték zsálya termése. A chiamagot már időszámítás előtt is alkalmazták a harcosok, vadászok étrendjében, hiszen rendkívül értékes energia-, tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-forrás.

Hazánkban az omega-3 és omega- 6 zsírsavak bevitele eltolódott az omega-6 irányába, de a chiamag magas omega-3 zsírsav tartalmának köszönhetően hozzájárulhat a szív- és érrendszer védelméhez. Magas rosttartalma elősegíti a megfelelő bélműködést és a szénhidrátok felszívódását is lassítja. Kiemelkedő a kálcium-, foszfor-, kálium- és cinktartalma, így tökéletes kiegészítője lehet egy változatos, kiegyensúlyozott étrendnek.

Semleges, enyhén diós ízvilágának köszönhetően felhasználása igen sokrétű. Jól passzol mindenféle gyümölcshöz, tejtermékhez, és akár salátákhoz is adhatjuk. A lenmaghoz hasonlóan kocsonyás állagúvá válik folyadékhoz adva, de könnyebben hasznosulnak az értékes összetevői.

Banános chiapuding

Hozzávalók 1 adaghoz:
- 2 dl rizstej
- 2 evőkanál chiamag
- fél banán
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- szeletelt mandula ízlés szerint

Elkészítés: A rizstejet összekeverjük a chiamaggal és egy éjszakán át hűtőben pihentetjük. Hozzáadjuk a villával összetört banánt és a vaníliarúd kikapart belsejét, majd a még finomabb hatás érdekében a tetejére mandulát szórhatunk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.