Diétázóknak és fogyni vágyóknak is jó!
Édesség, ami nem hizlal?! Na ide süssön!
Alacsony glikémiás indexű xilittel, lassan felszívódó graham liszttel és vitamindús sütőtökkel készül, a hozzáadott gyömbérrel és fahéjjal pedig már a karácsony hangulatát idézi az alábbi finomság.
2014.11.29 20:00ma.huSütőtökös süti
A sütőtök édeskés íze miatt a recept eleve kevesebb hozzáadott cukrot tartalmaz, abból is az egészségesebb, diétázók, diabéteszes, vagy inzulin-rezisztenciás betegek étrendjében is használható xilitet – magyarázza Varga Dóra dietetikus. A xilit előnye, hogy glikémiás indexe 7-es. Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak és ezáltal hosszabb ideig tartó teltségérzést okoznak.
Hasonlóan kedvező tulajdonságai miatt szerepel a receptben a Graham liszt is. A teljes kiőrlésű liszthez igencsak hasonlít a Graham liszt, ugyanúgy tartalmazza a gabonaszem összes alkotórészét, így a csírát – amely gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban – és a korpát – előnye a magas rosttartalom – is. A különbség csupán annyi a két liszt között, hogy a Graham liszt szemcsemérete nagyobb, ebből kifolyólag lassabb a felszívódása, így később lehet tőle megéhezni is.
Magas vitamin-, alacsony kalóriatartalom
A recept összesen 2338 kcal-t, és 335 gramm szénhidrátot tartalmaz. Ha 16 szeletre osztjuk el a süteményt, akkor 1 szeletben 146 kcal és 20 gramm szénhidrát található, így mértékkel, de fogyasztható diétás étrendben is. A sütőtök kalóriatartalma alacsony, kiváló antioxidáns, de nem csak magas béta-karotin és C-vitamin tartalma miatt érdemes fogyasztani. A sütőtökben lévő rostok segítik az emésztést, a kálium pedig szervezetünk folyadékháztartásának szabályozásában játszik szerepet.
A recept hozzávalói:
60 dkg sült sütőtök
8dkg vaj
18dkg Graham búzaliszt
18dkg xilit
2 db tojás
0,5 dl tej
0,5 csomag sütőpor
1 csipet só
1 kávéskanál őrölt gyömbér
1 kávéskanál őrölt fahéj
Elkészítés:
A sütőtököt kis darabokra vágjuk, és 200 fokos sütőben nagyjából 1,5 óra alatt puhára sütjük. Miután kihűlt, leszedjük a héját és villával összenyomkodjuk a belsejét. Egy nagy keverőtálban habosra keverjük a tojásokat a xilittel, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat. Összedolgozzuk a masszát a Graham liszttel, a sütőtökpürével, a tejjel, a sütőporral és a fűszerekkel. Sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben 200 fokon kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük.
Jó étvágyat kívánunk!
Kapcsolódó írások:
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.
Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!
ma.hu legfrissebb hírei:
- 22:53 A Guns n' Roses jövőre újra eljön Budapestre
- 20:03 Katy Perry jövő ősszel Budapesten ad koncertet
- 18:01 Vádat emeltek egy férfi ellen, aki a jégkármérséklő rendszer ellen hergelt
- 16:51 Eltűnik a Szaturnusz gyűrűrendszere 2025-ben
- 14:04 Katasztrofális számok: Égetik a pénzt a magyar webshopok
- 12:34 Vádat emeltek 47 ember ellen, akik két budapesti kórházat károsítottak meg közel 600 millió forinttal
- 10:32 Tucatnyi cirkuszi oroszlánt mentett ki egy holland állatvédő szervezet egy franciaországi cirkuszból
top fórum témák:
- Tanár Úr gyere, mindjárt lesz Lillád!2022.05.10 21:11
- AZ IGAZSÁG SOHA NEM KÉSŐ2022.05.10 21:07
- JólVanna2022.05.10 20:31
- Porvihar2022.03.29 16:11
- Mit szólsz? Ide minden baromságot...2022.03.29 16:06