Árulkodó foltok

Nézze meg az ujjai színét: betegséget jelezhet, ha változik!

Sokan természetesnek vesszük, ha főként hideg hatására az ujjaink elfehérednek, esetleg lilává válnak, majd váratlanul kipirosodnak, közben fájnak is - pedig ez betegségre is utalhat.

2014.08.19 10:29ma.hu

Nem egyszerűen hideg végtagok

Hideg végtagokra sokan panaszkodnak. Szerencsére az esetek többségében csupán múló problémáról van szó, hideg hatására ugyanis ez a szervezet normál válasza a hőháztartás egyensúlyának biztosítására. Előfordulhat azonban, hogy fájdalom, égő, bizsergető érzés lép fel, emellett az ujjak elfehéredése, ellilulása, majd bepirosodása jelentkezik, és a kéz ügyetlenné válhat. Ilyen esetekben felmerül a Raynaud betegség lehetősége, ami az érrendszer eltúlzott válasza főleg hideg vagy érzelmi stressz hatására.

Ennek következtében az ujjak és a bőr kisartériái túlzottan összehúzódnak és vérellátási zavar alakul ki. Először egy, majd több ujj elfehéredik, főleg a kézen – ritkábban a lábon –, majd azok ellilulnak, és amikor a roham megszűnik, az erek reflexszerűen kitágulnak, melytől az érintett terület vöröses árnyalatúvá válik. Dr. Kósa Éva, a Trombózisközpont angiológusa szerint az is előfordulhat, hogy a három fázisból csak kettő követi egymást.

A probléma pár perctől akár 15-20 percen át is fennállhat – ilyenkor már függetlenül attól, hogy a beteg hidegben, vagy melegben tartózkodik, viszont az elmondható, hogy a rohamokat leggyakrabban melegből hideg környezetre való váltás provokálja (pl. a légkondicionáló, vagy az élelmiszerüzletekben a hűtött, fagyasztott termékek részlege).

Általában a mutató-, a középső és a gyűrűsujjak érintettek. Statisztikai adatok szerint a betegség előfordulási gyakorisága Magyarországon 6% körüli, és főleg a 40 éves kor alatti nőket érinti.

Tünetek

• kézujjak/lábujjak hideg hatására hirtelen, többnyire háromfázisú elszíneződése (fehér, lilás, majd vöröses)
• fázás, fájdalom, égő, bizsergő érzés jelenléte
• a tünetek ismétlődve rohamokban jelentkeznek

Fotó: freedigitalphotos.net/nongpimmy

Raynaud-szindróma vagy Raynaud-kór

Raynaud-szindróma (szekunder forma) esetén a tünetek általában egyoldaliak és a hátterében egyéb alapbetegség igazolható (autoimmun megbetegedések – pl. szkleroderma, szisztémás lupusz eritematózusz, reumatoid artritisz –, vibrációs ártalmak, artériás érbetegségek, alagút-szindróma, nyaki borda- vagy mellkaskimeneti szindróma, gerincsérv, tumoros betegségek, gyógyszerek, stb.).

Raynaud-kór (primer forma) esetén a jelenség hátterében egyéb betegség nem mutatható ki, és a tünetek mindkét végtagot érintik – magyarázza Dr. Kósa Éva. Érdekesség, hogy friss kutatási vizsgálat szerint a primer Raynaud betegségben szenvedőknél gyakoribb volt a migrén előfordulása, és az eredmények alapján felvetődött, hogy mindkét betegség genetikai alapon is meghatározott lehet.

A végtagok melegen tartása mellett fontos a gyógyszeres kezelés

Ha a Raynaud-jelenség tüneteit észleljük, úgy érdemes szakemberhez fordulni. A primer és a szekunder formák a beteg panaszai, fizikális vizsgálat, laborvizsgálat és a körömágy úgynevezett kapillármikroszkópos vizsgálata alapján legtöbbször jól elkülöníthetőek. A mögöttes ok tisztázása céljából azonban sor kerülhet speciális labor- és műszeres- vagy röntgenvizsgálatokra is.

Mögöttes ok esetén a feladat az alapprobléma kezelése. Viszont tudni kell, hogy a betegség bármely formája áll is fenn, a tünetek enyhítéséhez elengedhetetlen az életmódbeli változás, pl. hideg elleni védekezés, a dohányzás abbahagyása, amit szükség esetén gyógyszeres kezelés egészíthet ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.