Hiába volt az orvosi bravúr?

A világ első dupla lábtranszplantáltja újra elveszítette mindkét lábát

Mivel műlábakat nem tudott használni, a Pedro Cavadas neves valenciai sebész vezette orvoscsoport 2011 júliusában a világon elsőként kettős lábtranszplantációt hajtott végre rajta, ráadásul egyetlen műtétben.

2013.06.12 00:30MTI
Fotó: MTI

Egy, a szervátültetéssel össze nem függő betegség következtében újra elveszítette mindkét lábát egy fiatal spanyol férfi, akin 2011-ben a világon elsőként dupla lábátültetést hajtottak végre.

A valenciai La Fe klinika keddi bejelentése szerint a húszas éveiben járó férfi lábait azért kellett amputálni, mert megtámadta egy betegség, amely miatt abba kellett hagynia a kilökődésgátló gyógyszerek szedését, s szervezete már nem fogadta be a donortól származó végtagokat. A betegséget az orvosok nem nevezték meg.

A fiatalember közlekedési balesetben veszítette el mindkét lábát térdtől lefelé. Mivel műlábakat nem tudott használni, a Pedro Cavadas neves valenciai sebész vezette orvoscsoport 2011 júliusában a világon elsőként kettős lábtranszplantációt hajtott végre rajta, ráadásul egyetlen műtétben.

Cavadas már a kettős lábátültetés előtt világhírre tett szert úttörő jellegű transzplantációival: 2008-ban neki sikerült először a világon egy kettős karátültetés, 2009-ben pedig az első spanyolországi arcátültetést hajtotta végre.

A világon Spanyolországban végzik a legtöbb szervátültetést a lakosság számához viszonyítva: évente több mint 4200 transzplantációt hajtanak végre, s egymillió lakosra 35,3 szervadományozás jut, míg például a szomszédos Portugáliában 28,1, az Egyesült Államokban 26, Franciaországban 25, Németországban pedig csak 14,7.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.