Európa-szerte "kínozza" az allergiásokat

A parlagfű pollenkoncentrációja egyre nő

A legfrissebb adatok szerint Európában folyamatosan emelkedik a parlagfű pollenkoncentrációja.

2013.05.30 17:59MTI

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közölte: "15 éve Magyarország leginkább kárhoztatott gyomnövénye" a parlagfű. Veszélyes szántóföldi gyom, amely sokak allergiás és asztmás betegségéért felelős. A parlagfű virágpora több allergiás betegség okozója, mint az összes többi allergén növényé együttvéve - hangsúlyozta a VM. 

A közlemény szerint a gyomnövény továbbterjed a három legjobban fertőzött térségből: a Kárpát-medencéből, Franciaország délkeleti részéről és az olaszországi Pó-síkság területéről. Mint a VM fogalmazott: "a parlagfű nem ismer határokat", így a védekezés sem lehet egy-egy ország vagy régió belügye.
 
A szántóföldeken is jelentős károkat okozó gyomnövény ott fejlődik legjobban, ahol nyár közepén hosszúak a napok, magas a hőmérséklet és bőséges a csapadék. 

A VM felhívta a figyelmet arra, hogy a veszélyes gyomnövény terjedése ellen sokat tehetünk: a rendszeresen megművelt, állandó növényzettel borított terepen nem marad meg tartósan, a parlagfüvet a kultúrnövények elnyomják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.