A felső tartomány is veszélyes lehet

Kapcsolat a terhesség alatti vércukor és a születési rendellenességek között

Ha egy terhes nő vércukorszintje a normális határon belül, de a felső tartományban van, kisbabája nagyobb valószínűséggel jön a világra valamilyen születési rendellenességgel.

2008.05.16 18:00medipress.hu

Ha egy terhes nő vércukorszintje a normális határon belül, de a felső tartományban van, kisbabája nagyobb valószínűséggel jön a világra valamilyen születési rendellenességgel.

Gyakoribb ilyen esetekben a császármetszéssel való születés és az újszülött nagy testtömeggel való világrajövetele is – állítja egy, a Nemzeti Intézet az Egészségért (NIH) frissen publikált tanulmánya.

További kockázat lehet a váll dystocia, amikor a baba válla „beakad” az anyuka testébe, hátráltatva a szülési folyamatot.

Már régóta ismert tény, hogy a terhesség alatti magas vércukorszint mind az anya, mind a csecsemő számára kockázattal jár, azonban ez az első kutatás, mely fényt derít arra, hogy a még diabétesznek nem minősíthető vércukorszint is képes a veszély növelésére.

Jó hír, hogy a jelenleg is folyamatban lévő, NIH által támogatott tanulmányok útmutatóul fognak szolgálni a kritikus vércukorszint meghatározásához, addig is azonban ajánlott minden kismamának szakember segítségét kérni diabétesz szűrés elvégeztetésében.

Cukorbetegség akkor alakul ki, amikor a cukor (glükóz) nehezen jut el a testszövetekhez, ami az amerikai várandós nők 5 százalékát érinti.

Az anyák terhesség alatti magas vércukorszintje megnövelheti a terhességi toxémia veszélyét, ami egy magas vérnyomás következtében fellépő potenciálisan halált okozó rendellenesség.

Érdemes tehát odafigyelni a vércukkorszintre várandósság idején, hiszen köztudott, hogy a diabéteszes anyukák gyermekei felnőttkorukban nagyobb eséllyel válnak szintén cukorbeteggé, vagy túlsúlyossá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.