A terhes kívánósság fokozódik

Egyre többet vágyakoznak a terhes nők

Nagyanyáink korában még közel sem kellett ilyen nagymértékű sóvárgással megküzdenie a terhes nőknek-derül ki egy nemrég publikált kutatásból. A megmagyarázhatatlan 'kívánósság' már nem csak ételekkel kapcsolatban jelentkezik.

2008.04.29 06:48medipress.hu

A terhes 'kívánósság' a modern társadalom rákfenéje-állítják kutatók. Nagyanyáink ugyanis sokkal kevésbé szenvedtek a terhesség ilyen jellegű mellékhatásaitól. Mostanság a nők háromnegyedét érinti a probléma ezzel szemben 50 évvel ezelőtt még csupán 30 százalék volt érintett.

Az áhított tárgyak között furcsamód nem csupán ételek vannak: a nők harmada arról számolt be hogy - most kapaszkodjunk meg - szénre, szappanra, fogkrémre, sőt, szivacsra vagy sárra fáj a foguk.

A jég és a csokoládé szintén előkelő helyen szerepel a vágylistán. Persze van itt minden: az ételek között a már említetteken kívül szerepel fagylalt, édesség, fűszeres ételek, ecetes hagyma, trópusi gyümölcsök, curry, fánk, kakaóvaj, krumpli és mogyoró. Gyakoriak az olyan furcsa és bizarr kombinációk, mint tonhal banánnal, tükörtojás menta szósszal.

A nők nagy része arról számol be, hogy főként a délután folyamán(40 százalék) illetve az esti órákban (38 százalék) kívánják meg ezeket az ételeket, ennél kevesebb az éjjeli órákban nassolók száma(8 százalék). Szakértők szerint a jelenségnek az lehet a magyarázata, hogy napjainkban könnyebb bármilyen extra élelmiszert elérni. Azok, akik nem ételre vágyakoznak, valószínüleg a tárgy anyagát, illatát szeretnék megtapasztalni, semmint az ízét.

De előfordulhat az is, hogy az illető tárgy olyan tápanyagot tartalmaz, amelyre szüksége lenne ugyan a kismamának, de az ételeken keresztül nem tudja a szervezetébe juttatni. Mindenesetre a szakértők szerint semmiképpen sem ad okot az aggodalomra a szokatlan sóvárgás - bármihez fűződjön is - mindaddig, míg a kismama kordában tudja tartani vágyait, és mellette állapotának megfelelően táplálkozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.