A dohányzás növeli a kockázatot

Tegye le a cigit, ha terhes: szívrendellenességet okozhat!

A terhesség alatti dohányzás egyértelműen növeli a veleszületett szívrendellenességek kockázatát - bizonyította egy amerikai kutatás, amelynek eredményeiről a Pediatrics című szaklapban számoltak be a tudósok.

2008.04.10 16:30MTI

A terhesség alatti dohányzás egyértelműen növeli a veleszületett szívrendellenességek kockázatát - bizonyította egy amerikai kutatás, amelynek eredményeiről a Pediatrics című szaklapban számoltak be a tudósok.

Sadia Malik, az Arkansasi Orvostudományi Egyetem kutatója és kollégái, hogy kiderítsék az összefüggéseket, 3067 olyan nem genetikai eredetű szívrendellenességgel született gyerek adatait értékelték, akik szerepeltek a nemzeti fejlődési rendellenességek prevenciós vizsgálatában.

A kapott eredményeket 3947 egészséges szívvel született csecsemő adataival vetették össze. Mind a beteg, mind az egészséges csecsemők esetében a kutatók a szülők életmódját, egészségi állapotát is elemezték.

Mint kiderült, azoknál az asszonyoknál, akik a terhességet megelőzően, valamint annak első harmadában dohányoztak, sokkal nagyobb volt az esélye, hogy gyermeküknél a szív négy üregét (két-két pitvarát és kamráját) elválasztó sövényben a magzati fejlődés során valamilyen defektus alakul ki.

Minél erősebb dohányos volt a terhes nő, annál nagyobb volt a fejlődési rendellenesség valószínűsége: a napi 25 vagy több cigarettát elszívó asszonyok csecsemőjénél növekedett a szív jobb felének az anomáliájának rizikója.

A nemdohányzó anyák gyermekeivel összehasonlítva az erős dohányosok babáiban kétszer gyakoribb volt a sövénydefektus valószínűsége.

A kutatók ugyanakkor nem találtak hasonló összefüggést a passzív dohányzás és a szív veleszületett fejlődési rendellenességei között.

"Amennyiben a szív veleszületett anomáliáinak és egyéb fejlődési rendellenességek töredékét meg lehetne előzni az anyai dohányzás csökkentésével, ez évente sok millió dolláros megtakarítást eredményezne az egészségügyi ellátásban" - hangsúlyozták a kutatók.

Az Egyesült Államokban minden ezer élve született csecsemő közül tíz a szív fejlődési rendellenességével látja meg a napvilágot. Azoknál a gyermekeknél, akik túlélik, a rendellenesség korrekciójához több sebészeti beavatkozás szükséges, s még így is sokszor maradandó károsodással kénytelenek élni.

Mint a tudósok rámutattak, a szülőképes korban lévő amerikai asszonyok 28 százaléka cigarettázik. A dohányosok 20 százaléka még a terhesség alatt sem képes lemondani káros szokásáról, s így évente körülbelül egymillió magzat van kitéve a méhen belüli fejlődése során a nikotin hatásának.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.