A vegyszerek kis dózisban, vízben is veszélyesek?

Folyó vízben az autizmus kockázata?

Igen alacsony dózisban is az autizmus kockázatát okozhatják a csapvízben található vegyszerek az arra érzékeny embereknél - állapította meg egy tanulmány.

2012.06.11 16:55ma.hu

Meglepő felfedezésre jutott egy amerikai tanulmány. Eszerint a genetikailag érzékeny embereknél autizmust okozhat a folyó vízben levő, nagyon alacsony szintű vegyszer-tartalom is.

Az Idaho-i egyetem kutatói felfedezték, hogy a folyó vízben csak nyomokban felfedezhető vegyszerek, így gyógyszerek - különösen anti-depresszánsok - jelenléte is növelheti a betegség kialakulásának kockázatát.

A felfedezést úgy tették, hogy genetikai változásokat mutatttak ki a pszichoaktív szerekkel szennyezett vízben úszó halaknál.

Dr. Michael Thomas vezető kutató elmondta: míg mások ok-okozati viszonyt feltételeztek a pszichotróp anyagok szerepe és a spontán autizmus kialakulása között, valósággal megdöbbentő eredmény, hogy a szennyezettség igen alacsony dózisa is elegendő a betegséghez, akkora, ami a vízellátó rendszerekben megtalálható.

A halak ki voltak téve ezeknek az anyagoknak. A gén aktivitás megváltozása a halaknál hasonló volt ahhoz, ami az érzékeny embereknél fejlődési zavart okoz.

A tanulmány, melyet a Public Library of Science ONE közölt, arra utal, hogy a genetikailag veszélyeztetett embereknél a környezetnek nagy szerepe van az autizmus kialakulásában.

Mindez radikális változásokat eredményezhet a betegség kezelésében, hozzájárul ahhoz, hogy jobban megértésék, hogyan előzhető meg és kezelhető a kór.

Az érintett genetikai útvonalak ugyanazok voltak, amelyeket az idiopátiás autizmussal hoznak összefüggésbe - melynek oka ismeretlen. A szakértők azt gyanítják: környezeti és genetikai tényezők egyaránt okozzák.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.