Utánanéztünk már, veszélyben vagyunk-e?

Meglepődünk, mi nyomja fel a vérnyomásunkat...

Vérnyomásunk kordában tartása talán a legfontosabb dolog, amit tehetünk az olyan súlyos problémák elkerüléséért, mint például a stroke. De mi a helyzet, ha nem is tudjuk, mi nyomja fel a vérnyomásunkat?

2012.05.07 14:22ma.hu

A stroke, valamint a szív- és érrendszeri problémák a vezető halálokok közé tartoznak a nyugati világban. Ezért az egyik leglényegesebb dolog, amit megelőzésükért és egészségünkért tehetünk, a vérnyomásunk kordában tartása.

Sajnos, sok ember annak ellenére sem realizálja, hogy ki van téve a magas vérnyomás fokozott kockázatának, hogy például tudja: családjában sokan küzdöttek hasonló problémával.

Fontos tehát tisztában lenni azzal, hogy nagyobb veszélynek vagyunk kitéve, és időben védekezni ellene! Ha az alábbi kockázati tényezők valakinél fennállnak, akkor nagy a magas vérnyomás rizikója:

- Családi "örökség": amennyiben szüleink vagy közeli rokonaink küzdöttek magas vérnyomással, mi szintén veszélyben vagyunk. Nem rossz ötlet utánanézni, kinek volt vérnyomás-gondja a családban, hogy kiderítsük, valós-e a magas kockázat.

- Előrehaladott kor: ahogyan az ember öregszik, egyre nagyobb mértékben van kitéve a magas vérnyomás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának. Ennek oka, hogy az erek elveszítik rugalmasságukat a korral, vagyis nagyobb nyomás nehezedik a szív- és érrendszerre.

- Nem: a férfiaknak nagyobb az esélyük a magas vérnyomásra, mint a nőknek, 45 éves korig. Ám 45 és 50, valamint 55 és 64 éves kor között nagyjából egyforma a kockázat mind a két nem esetében. 64 éves kor felett pedig a nők számítanak veszélyeztetettebbnek a magas vérnyomás szempontjából.

- Inaktivitás: ha valaki a nap nagy részében ül, akár íróasztalnál, akár kanapén, bizony jelentősen növeli a magas vérnyomás esélyét. A gyakori testmozgás természetes módja a csökkentésének!

- Túl sok só:
a só megtartja a felesleges folyadékot a szervezetben, növelve a terhet a szívben, ezzel magas vérnyomás kockázatát okozza. Tartsuk alacsonyan a nátrium-bevitelünket, legfeljebb 1500 milligramm naponta bőven elég a sóból!

- Túlsúly vagy elhízás: ügyeljünk a súlyunkra! Ha túlsúlyosak vagyunk, fokozott a magas vérnyomás esélye, amint azonban fogyókúrázni kezdünk, szinte kilónként csökken a veszély. Már 5-10 kiló leadása sokat jelent!

- Túl sok alkohol fogyasztása: a gyakori és nagy mennyiségű alkoholfogyasztás drámai módon emelheti a magas vérnyomás, és ezzel együtt a szívelégtelenség, a stroke, a szabálytalan szívverés esélyét.

Amennyiben fogyasztunk alkoholt, a mennyiséget csökkentsük le! Egy férfi ne igyon két italnál többet naponta, a nőknél ez a mennyiség egy pohár ital/nap!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.