A férfiak között is sok az anorexiás, bulimiás!

Egyre több fiú hánytatja magát

Azt hinnénk, az anorexia és a bulimia csak a lányokat érinti - ám szakemberek szerint a fiúk ugyanúgy kezdenek "rákapni" az életveszélyes koplalásra és önhánytatásra, a minél "tetszetősebb" külső érdekében.

2012.04.11 14:20ma.hu

Az étkezési rendellenességek gyakorisága a férfiak körében 16 százalékkal megnőtt egy esztendő leforgása alatt - figyelmeztetnek brit szakemberek. Egyre több fiút kell kórházba vinni és ellátni súlyos evészavarok miatt.

A betegségek, melyeket hagyományosan lányok, nők problémájaként tartottunk számon, immár a férfiakat is érintik. A szakemberek a nyomást okolják mindezért - a nyomást, amely a férfiakra is ugyanúgy hatással van: a tökéletes testet szeretnének, olyat, amelyet a tévében, az újságokban látnak. A modellek, a színészek testét másolják.

Ám mivel a bulimiában és anorexiában szenvedők többsége lány, a fiúk sok esetben túlságosan szégyellik bevallani, hogy hasonló problémájuk van.

Brit orvosok azonban 2011-ben 228 kórházi ellátásra szoruló esetet regisztráltak - anorexia, bulimia vagy egyéb evés zavar miatt kerültek kórházba a betegek. 78 esetben a fiúk 14 éves vagy ennél is fiatalabbak voltak, 39 páciens a 15-18 éves kategóriába tartozott.

A kórházi felvételek száma minden korosztályban emelkedett azonban, mégpedig folyamatosan. 2007/2008-ban még "csak" 160 pácienst regisztráltak, 2008/2009-ben 182 körül volt a számuk, 2009/2010-ben 196-ra nőtt az esetek száma.

Ez azonban csak a jéghegy csúcsa, hiszen ők azok, akik már olyan súlyos állapotban voltak, hogy kórházi kezelésre szorultak...

Az anorexiában szenvedők igyekszenek olyan alacsonyan tartani súlyukat, amennyire csak lehet. Durván leszorítják a kalóriabevitelüket, és annyit edzenek, amennyit csak tudnak.

A bulimiások azonban mérték nélkül esznek, majd pedig hashajtóval vagy önmaguk hánytatásával ürítik ki szervezetükből az ételt. Általában nem veszítenek akkora súlyt, így betegségük kevésbé nyilvánvaló.

Mary George, a brit evészavarok ellen küzdő szervezet vezetője elmondta: "Nem mondhatjuk biztonsággal, hogy sokkal több férfi szenved táplálkozási zavarban, de azt biztos, hogy fokozott figyelmet kell rájuk fordítani, hiszen velük szemben is nagy a nyomás - sokan akarják követni a magazinokban látott sztárok, modellek példáját. Sajnos azonban még mindig sok férfi találkozik meg nem értéssel, mert az evészavarokat általában a nők problémájaként azonosítják."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.