Még a patológus se látott ilyet soha

Döbbenetes kép: "A legrosszabb volt, amit láttam" -16 évnyi anorexia után halt meg a nő

Harmincegy esztendősen a fiatal nő úgy nézett ki, mintha kétszer olyan idős lenne - csont és bőr volt. Az anorexiás Kate szervezete 16 év után adta fel a harcot.

2011.12.15 18:55ma.hu

A vérellátás hiánya miatt hunyt el végül az a 31 éves angol nő, aki 16 éven át szenvedett anorexiában. A legrosszabb eset volt, amit az orvosai valaha láttak. Gyomra és beleinek egy része "elsorvadt" a nem megfelelő vérellátás miatt.

A tünetek 12 esztendősen jelentkeztek Kate Chilvernél. Azóta életét specialistától specialistáig járva töltötte, míg végül belehalt az anorexia nervosába.

Orvosai szerint az észak-londoni fiatal nő két évtizeden át életveszélyes mértékben alultáplált volt - a normális testtömegindex (BMI) 20 és 25 közötti, a 15-ös érték már anorexiára utal. Kate-é 12 volt, és az utolsó hónapokban 9-re csökkent.

így festett halála előtt Kate - Fotó: Center News/Daily Mail

Dr. Frances Connan, Chilver kezelőorvosa elmondta: ismerte őt 2004 óta, akkor fordult hozzájuk először. Még 15 éves sem volt, amikor már küzdött az étkezési zavarral.

"A legkomolyabb betegségben szenvedett, amit valaha láttam és kezeltem
- mondta Dr. Connan. - Extrém eset, hogy valakinek a testtömegindexe 10-es érték alá essen. Az orvosok csövön át táplálták, de már minden kísérlet a megmentésére kudarcot vallott."

Kate-et az évek során szinte csak kétszer, hat hónapra engedték haza, de a súlya gyorsan visszaesett az életveszélyes szintre, ezért vissza kellett vinni a kórházba.

A 16 éves küzdelem során kiderült, hogy nem reagál a gyógyszeres kezelésre, nem hatott rá különösebben a pszichoterápia sem. Halála után kiderült, hogy a szíve az átlagoshoz képest fele akkora volt, és mindössze 30 kilóval éldegélt.

A nagyon tapasztalt patológus is döbbenten végezte munkáját, mert még soha nem látott ennyire sovány embert.

Kate Chilver igyekezett elrejteni rendkívüli vékonyságát, amikor édesanyja, Lynne próbálta az életét normális mederbe terelni, és rendszeresen kirándulni vitte.

A halála előtti napokban a fiatal nő súlyos hasi fájdalmakra panaszkodott, nagyon szenvedett. Ekkor derült ki a kórházban, hogy az elégtelen keringés miatt gyakorlatilag elpusztult a gyomra és a belei.

A legyengült szervezetnél szóba sem jöhetett az operáció. Két nappal később Kate meghalt.

"Ami vele történt, extrém ritka szövődmény és kiszámíthatatlan. Lényegében a hasüregi zsír teljes hiánya miatt halt meg"
- mondta el a halottkém, Dr. Fiona Wilcox.

Az anorexia vezető halálok a mentális betegségek között. A súlyos étkezési zavar általában a nőket érinti, leggyakrabban tinédzser korban.

A férfiak között 2000-ből egyet, ha érint a betegség. A kezelésekre az anorexiások 20-30 százaléka nem reagál, és 5 százalékuk hal meg az alultápláltság okozta komplikációk miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.