A torzult testkép a társadalomnak is köszönhető

A többiek nyomása okozza az anorexiát?

Az anorexia társadalmilag átadott, a kortárs csoportok nyomása alatt kialakuló rendellenesség, és elterjedtebbnek tűnik olyan országokban, mint Franciaország, ahol a nők átlagosan karcsúbbak - állapították meg kutatásukban a London School of Economics and Political Science munkatársai.

2012.03.02 13:00MTI

Az anorexia hátterére vonatkozó felmérést mintegy 3 ezer fiatal, európai nőkből álló mintán végezték el a szakemberek, és arra jutottak, hogy a kortárs csoportok nyomása az egyik legfontosabb tényezője az anorexia kialakulásának.

Joan Costa-Font kutatásvezető és társai megállapították, hogy a fizikai megjelenés standardja az emberi viselkedés fontos és erőteljes motiválója, és a hatás különösen érvényes az egészségre, valamint az élelmiszerekre, étkezésre.

Bizonyítottnak látják a kutatók, hogy az elvárt alakra vonatkozó közösségi nyomás, valamint az egyén torzult testképe meghatározó az anorexia kialakulásában.

A 15 és 34 év közötti európai lányokat és nőket súlyukról, magasságukról, evési szokásaikról kérdezték, de testképükről is kifaggatták őket.

Az anorexiás csoportba való besorolást a testtömegindex, BMI alapján döntötték el, az került ebbe a körbe, akinek a BMI-indexe 17,5 alatt maradt.

A BMI-indexet úgy kapjuk meg, ha a kilogrammokban kifejezett testtömeget elosztjuk a méterekben megadott testmagasság négyzetével.

Egy 165 centiméter magas lány BMI-indexe például 20, ha testtömege 54,5 kilogramm, és 17,3, ha testtömege 47 kilogramm.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.