Népszerűek, de veszélyesek?

Tényleg trombózist lehet kapni a fogamzásgátlóktól?

A fogamzásgátlók trombózisfokozó hatásával kapcsolatban elég sok tévhit él az emberekben. Mi a tévhit, és mi az igazság?

2012.02.29 20:20ma.hu

Valóban lehet trombózisa valakinek a fogamzásgátló szedésétől? Prof. dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási szakértője, belgyógyász, klinikai farmakológus megvilágítja a helyzetet.

A hormontartalom a döntő

"Korábban, amikor magas hormontartalmú fogamzásgátlók voltak forgalomban, egyértelművé vált, hogy ezek trombózist okozhatnak. Éppen ezért szükséges volt, hogy egyrészt elkezdjék kutatni az összefüggéseket, másrészt pedig az ipar elkezdjen alacsonyabb hormontartalmú készítményeket gyártani".

"Ahogyan később a hormontartalom csökkent a tablettákban, úgy vált ritkábbá a trombotikus szövődmény a terhesség alatt. Ha mégis előfordult, leginkább mélyvénás trombózisban jelentkezett a lábszárban, a felkarban. Ezeket természetesen azonnal kezelni kellett, megelőzve a tüdőembólia kialakulását"
- ismertette prof. dr. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási szakértője.

Egy kiemelt jelentőségű fehérje

A trombózis kialakulásának az az oka, hogy a véralvadást nagyon hatékony rendszerek gátolják a szervezetben, amelyek a véralvadás-vérzés libikókájában az alvadás fokozódása irányába tolódtak el. A szervezet így igyekszik megvédeni a keringő vérmennyiséget. Ezt az eltolódást több fehérje biztosítja, amelyek közül az egyik legfontosabb az antitrombin, amely képes elkapni és megkötni az alvadási enzimeket.

Ezek később kiszűrődnek a RES- es (reticuloendothelials rendszeren) keresztül. Ezen folyamat miatt nagyon fontos, hogy az antitrombin megfelelő szinten legyen jelen a szervezetben.

A magas hormontartalmú fogamzásgátlók viszont gátolják ennek a fehérjének az előállítását a májban. Így – mivel kevesebb a mennyisége -, az antitrombin nem tudja „elkapni” az enzimeket, ezáltal pedig fokozódik a trombózis hajlam.

Ennek a veszélye azonban egyre kisebb, hiszen a mai, harmadik-negyedik generációs tabletták egészen alacsony hormontartalommal rendelkeznek. Természetesen még így sem zárható ki a trombózis előfordulásának esélye, de nagyságrendekkel kisebb az esély. Egy azonban biztos: ha valaki fogamzásgátló szedése mellett kap egy nagy trombózist, onnantól más módon kell védekeznie.

Létezik megelőzés?

Ha a családban halmozódik a fiatalkorban bekövetkezett trombózis – ezt a jelenséget trombofíliának nevezik -, ezt érdemes kivizsgálni. Ha kiderül, hogy egy nőnél eleve alacsony az antitrombin szintje, el sem szabad kezdeni a hormonális fogamzásgátlást.

Ez azonban csak nagyon kis eséllyel fordul elő. Amennyiben azonban mégis bekövetkezik egy fiatalkori trombózis – például akár egy rövid, 10 napos ágyhoz kötöttség következményeként – feltétlenül ki kell vizsgálni, nem trombofíliáról van-e szó.

A kivizsgálások következtében a betegek 60 százalékánál kiderülhet, pontosan milyen probléma áll a trombózis mögött. Viszont akár kiderül, akár nem, a kezelés és a rendszeres szakorvosi ellenőrzés mindenképpen szükséges – hangsúlyozza Blaskó professzor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.