Máshogy emlékeznek dolgokra a tablettaszedők

A fogamzásgátló megkavarja a női memóriát!

Meglepő, de a fogamzásgátló tabletták a jelek szerint hatással vannak arra, hogyan emlékeznek vissza bizonyos információkra a nők.

2011.09.12 10:30ma.hu

Meglepő eredményre jutottak brit kutatók. Azok a hölgyek, akik tabletta formájában szedhető fogamzásgátlóval védekeznek a teherbeesés ellen, más dolgokra emlékeznek jobban egy esemény kapcsán, mint akik nem élnek ezzel a fogamzásgátlási módszerrel.

Úgy tűnik, a tabletták a hormon-egyensúly megváltoztatásával arra is hatással vannak, hogyan emlékszik információkra egy nő. A kutatók szerint, akik szedik az antibébi-tablettát, kevésbé emlékeznek egy esemény részleteire, ugyanakkor jobban átérzik és megőrzik annak érzelmi mélységeit.

A fogamzásgátló úgy működik, hogy csökkenti az ösztrogén- és progeszteron szintet, mellyel meggátolja a terhességet. Ezek a kémiai anyagok azonban a nők azon képességéhez köthetők, hogy logikusan emlékezzenek eseményekre - mondja Larry Cahill, neurobiológus.

Ez persze felveti a kérdést, milyen hatással van a tabletták szedése a hölgyek napközbeni munkateljesítményére. A fogamzásgátló nem rongálja a memóriát, közrejátszik azonban abban, hogy az eseményekre különböző módon emlékezzen a nő.

A Kaliforniai Egyetem kutatói megfigyelték, hogyan emlékeznek a tablettát szedő, illetve nem szedő nők egy autóbalesetre. Akik fogamzásgátlóval éltek, inkább az eset traumatikus oldalára emlékeztek tisztán, ám akik nem szedték a tablettát, több fontos részletet tudtak visszaidézni. Vagyis az információk típusa eltérő volt.

A Neurobiology of Learning and Memory Journal-ban megjelent tanulmány szerint ezek a tények azt is segítenek megmagyarázni, miért emlékeznek a férfiak dolgokra a nőktől eltérő módon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.