Minden centiméter számít?

Döbbenet: a magas nők hajlamosabbak a petefészekrákra?

A magas nők hajlamosabbak a petefészekrák kialakulására, mint alacsonyabb társaik - állítják kutatók.

2012.04.05 16:55ma.hu

A magas nőknél esélyesebb a petefészekrák kialakulása, ahogyan a túlsúlyosaknál is - állapították meg angol kutatók.

Az Oxford egyetem tudósai 47 tanulmányt elemeztek, melynek keretein belül 100 ezer nőt vizsgáltak. Véleményük szerint minden plusz 2 centiméter a magasságban növeli a betegség valószínűségét, 7 százalékkal.

A magas nőknek több sejtjük lehet, amely rákossá válhat. A növekedési hormonok is szerepet játszhatnak ebben - írja a PLoS Medicine.

Dr. Paul Pharoah, a Cambridge egyetem rákszakértője elmondta: míg az analízis hiteles, az egyes nőkre gyakorolt hatás valószínűleg kicsi. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a nyugati világban a nők nemcsak magasabbak, de kövérebbek is, ez jelentős adalék a tanulmány szempontjából. Ezért a kutatók úgy vélik, nincs okuk aggódni a magas hölgyeknek.

A petefészekrák az ötödik leggyakoribb rák típus a nőknél. A betegek kétharmada belehal, mert a betegség gyakran tünetmentes korai szakaszában, és amikor felfedezik, sok esetben késő.

Az életkor, valamint az, ha valakinek egyáltalán nincs gyermeke, fokozza a petefészekrák kialakulásának esélyét, míg a fogamzásgátló tabletták a kutatók szerint segítenek a megelőzésében.

Korábbi tanulmányok, melyek a magasság és a testsúly szerepét vizsgálták, ellentmondó eredményekkel jártak, így a kutatók minél több információt szeretnének begyűjteni, hogy a válasz egyértelmű legyen.

Véleményük szerint helytálló, hogy a magasság szempontjából minden plusz 2 centiméter 7 százalékkal növeli a betegség kialakulásának esélyét.

Ez az eredmény akkor is valósnak bizonyult, ha a kutatók számításba vettek egyéb tényezőket, így az életkort vagy a fogamzásgátló használatát.

Valerie Beral kutató az összefüggést "különös"-nek nevezte. Hozzátette, hogy a plusz centiméterek a magasságban más rákos megbetegedések esélyét is növelhetik, így a mellrákét, ezért fontos lenne kideríteni a kapcsolat valódi alapját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.