Ikernővérének köszönheti a kisgyermekét

Áldás 39 évesen: átültetett petefészekkel lett babája egy francia nőnek

Egy kromoszómabetegséggel együtt élő nő az a világon elsőként az ikernővérétől kapott petefészek segítségév elesett teherbe, és egészséges lánynak adott életet.

2011.04.20 16:00medipress.hu

A Victoriának keresztelt baba Párizs környékén született március 8-án, és az orvosi vizsgálatok megerősítették, hogy sem édesanyjától, sem nagynénjétől nem örökölte a Turner szindrómát.

Az anya, a francia Karine Thiriot másfél évtizede várta, hogy teherbe essen (Barcelonában mesterségesen megtermékenyített petesejtet is ültettek a szervezetébe), míg végre közel 39 éves korában megszületett várva várt gyermeke.

Dr. Jacques Donnez, belga szülész-nőgyógyász 2009. augusztusában végezte el a szövetátültetést, amely Európában az első ilyen jellegű beavatkozás volt, és aki azóta már egy másik hasonló operációt is elvégzett.

Karine-nak a Turner szindróma következtében hiányzott a saját petefészke, de a szintén Turner szindrómás ikernővérének már volt két saját gyereke, így ideális petefészekdonornak ígérkezett.

Az egypetéjű ikrek közötti szövetátültetés nem igényel kilökődés elleni kezelést, a kilökődés ugyanis komoly veszélyt jelentene a terhesség kihordására.

A Turner-szindróma veleszületett kromoszóma-rendellenesség, amely átlagosan 2500 nő közül egynél fordul elő. Néhány hónappal a transzplantáció után Karine reprodukciós ciklusa saját magától helyreállt, és természetes módon teherbe tudott esni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.