A cukorbetegség és a szívprobléma is jöhet

Könnyen lecsap ránk a kór, ha rosszul alszunk!

Cukorbetegség és szívprobléma fokozott veszélyének vannak kitéve azok, akik éjszakánként sokat forgolódnak és rosszul alszanak - állapította meg egy tanulmány.

2012.01.30 16:55ma.hu

A rossz éjszakai alvás nemcsak fáradttá és ingerlékennyé tesz bennünket - azok, akik folyamatosan rosszul alszanak, forgoldónak éjjel, 6-szor akkora eséllyel lehetnek cukor- és szívbetegek egy új tanulmány szerint.

A kutatók szerint a diabétesz tünetei már 3, különösen rossz alvással töltött éjszaka után jelentkezhetnek! Mindez megmagyarázná a korábbi tanulmányokat, melyek rámutattak, hogy az éjszakai dolgozóknál miért esélyesebb a 2-es típusú cukorbetegség és a szívproblémák kialakulása.

A Nature Genetics-ben megjelent tanulmány szerint a 20 ezer résztvevőnél mind a négy változatát megtalálták annak a génnek, amely a betegségek nagyobb kockázatával áll összefüggésben. Ez egyébként reményt is ad a személyre szabottabb kezelésekhez.

A hibás fehérje, az MT2, rossz hatással van a cirkadián ritmusunkra és az inzulin hormon felszabadulására - ez a vércukorszint rendellenes szabályozásához vezet, majd pedig a 2-es típusú diabéteszhez.

Philippe Froguel, az Imperial College London professzora elmondta: a vércukorszint ellenőrzés egyike azoknak a folyamatoknak, melyeket a szervezet biológiai órája szabályoz. Az olyan genetikus vizsgálatok, mint a legutóbbi, segíthetnek megérteni, hogyan befolyásolja a 2-es típusú diabétesz kialakulását az egyén genetikája.

Persze nem egyetlen gén jelenti csak a megnövekedett kockázatot - a cukorbetegség kialakulásához hozzájárulhatnak az életmód is.

"Minél jobban megértjük a genetikai különbségek hatását, annál hatékonyabb kezeléseket tudunk majd alkalmazni, ám sajnos még nem tartanak a kutatások ebben a szakaszban" - mondta el Froguel professzor.

"Abban azért biztosak vagyunk, hogy a kiegyensúlyozott, egészséges étrend, amely zöldségekben és gyümölcsöben gazdag, segít fenntartani a megfelelő testsúlyt, a fizikai aktivitás pedig szintén hozzájárul a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentéséhez" - tette hozzá a szakember.

Egy 2008-as tanulmány egyébként már rámutatott, hogy azoknál az embereknél, akiknél az MT2 gén bizonyos variációja található meg, nagyobb a cukorbetegség kockázata.

Az inzulin-felszabadulás, amely szabályozza a vércukorszintet, a melatonin szabályozása alatt áll. A testünk alvás-ébrenlét ciklusait azonban a melatonin kontrollálja - olyan hatásai vannak, mint például az álmosság és a testhőmérséklet csökkentése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.