Érdekes: épp a koffein nem számít annyira...

Azért ne literszámra! Megelőzheti a kávé a 2-es típusú cukorbetegséget

Tudósok szerint a kávé három összetevője segít megelőzni a cukorbetegség kialakulását - ugyanakkor a koffeinmentes hatékonyabb, mint a koffeines változat!

2012.01.18 14:20ma.hu

Lehet a kávét lehet dicsőíteni vagy szidni - időről-időre feltárják a kutatók az előnyeit és hátrányait. A diabétesz megelőzésében, úgy tűnik, hatékony: tudósok szerint a kávéivás csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Egy tanulmány szerint a kávé három vegyülete segít a hosszú távra szóló betegség megelőzésében. A 2-es típusú diabétesz akkor jelentkezik, amikor a test nem termel elég inzulint a megfelelő működéshez, ám a tudósok kimutatták, hogy a kávé vegyületei megelőzik az inzulin-termelő sejtek pusztulását.

Véleményük szerint a koffein, a kávésav valamint a klorogénsav hozzájárulhat a betegség hatékonyabb kezeléséhez.

A Huazhong tudományegyetem vezető kutatója, Kun Huang elmondta: három fő kávé-összetevőt találtak, amely képes megfordítani a mérgező folyamatot. Ez megmagyarázhatja, miért köthető a kávéfogyasztás a 2-es típusú diabétesz alacsonyabb kockázatához.

Minden kávévegyület pozitív hatását kimutatták a laboratóriumi teszteken, noha éppen a koffein volt köztük a legkevésbé hatékony. Ezért, bár a dolog még vizsgálat alatt áll, a kutatók úgy gondolják, a koffeinmentes kávé ugyanolyan, sőt még nagyobb előnyökkel bír, mint a koffeines változatok.

Az új tanulmány, mely a Journal of Agricultural and Food Chemistry-ben jelent meg, alátámasztotta a korábbiakat, melyek szerint a napi 4 vagy ennél több kávét ivó embereknél 50 százalékkal csökkent a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélye.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.