A gyors, rövid mozgás javítja az inzulinfunkciót

Megdöbbentő: 3 perc hetente elég, hogy ne legyünk cukorbetegek?

Kutatók szerint csupán 3 perc edzés elég egy héten, hogy megelőzzük a cukorbetegség kialakulását - A 20 másodperc szobabiciklin tekerés például máris javítja az inzulinfunkciót.

2011.12.09 18:55ma.hu

Elég egy perc naponta, hogy letudjuk a diabétesz-megelőzést? Brit kutatók szerint igen. Rövid szobabicikli-meneteket csinálni háromszor egy héten elégnek bizonyul ahhoz, hogy megelőzzük a 2-es típusú cukorbetegséget.

A Bath-i egyetem tudósai arra kérték az önkénteseket, hogy végezzenek kétszer 20 másodperces tekerést a szobabiciklin, három alkalommal egy héten. Hat hét utén 28 százalékos javulást állapítottak meg az inzulinfunkciójukban.

A 2-es típusú diabétesz akkor alakul ki, amikor a vércukorszint veszélyesen magassá válik, köszönhetően a lecsökkent inzulinfunkcióknak, ami egyébként gyakran a mozgásszegény életmód következménye.

Ez az állapot életünket is veszélyeztető problémákat okozhat a szívre-, vesére-, szemre - és a végtagokra nézve.

A gyakori mozgás segít a vércukorszint alacsonyan tartásában - ugyanakkor a túlhajszolt mindennapokban, amikor a fáradt emberek utolsó gondolata az edzés, legtöbben nem teljesítik a javasolt heti 30 perces, közepes tempójú testmozgást sem.

Izmaink cukrot tárolnak, glikogént - ezt használják edzés közben. Hogy ezeket "újratelepítsék" mozgás után, az izmoknak fel kell venniük cukrot a vérből.

Az inaktív embereknél az izmok kevésbé érzik ennek szükségét, amely csekély érzékenységhez vezet az inzulinnal szemben, majd pedig magas vércukorszinthez és a 2-es típusú diabétesz kialakulásához.

"Régóta tudjuk, hogy a nagyon intenzív mozgás javítja az inzulin-érzékenységet, de tudni akartuk, ez vajon rövidebb és kevesebb testmozgással is elérhető-e" - mondta Dr. Niels Vollaard, a tanulmány vezetője.

A kutatók rájöttek, hogy ezek a rövid sprint edzések során közel annyi glikogént bont le a szervezet 20 másodperc alatt, mint egy közepes tempójú mozgás egy óra leforgása alatt.

Dr. Vollaard hozzátette: ezeket a rövid gyakorlatokat még a munkahelyen is el lehet végezni, ha van az épületben vagy a közelben konditerem.

Persze ez a típusú mozgás nem elegendő a fogyáshoz is, túlságosan sok kalóriát nem lehet vele elégetni, de általánosságban javítja a fittséget.

A tanulmány az European Journal of Applied Physiology lapban jelent meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.