A fehérje még a zsírszövetet is átalakítja

Így üzen a mozgás a lusta testnek

Egerek izomsejtjeiben azonosítottak kutatók egy fehérjét, amely hírvivőként hozzájárul a testmozgás előnyös hatásaihoz.

2012.01.12 13:15MTI

Az amerikai kutatók eredményéről a HealthDay című ismeretterjesztő portál számolt be. Bruce Spiegelman kutatásvezető, a bostoni Dana-Farber Rákintézet és a Harvard Egyetem orvosi karának sejtbiológusa felidézte: számítottak arra, hogy a test szövetei valamilyen módon értesülnek a mozgásról, az izmok működéséről.

A Nature tudományos magazinban szerdán közzétett tanulmányban a kutatócsoport egy fehérjéről számol be, amely kémiai hírvivőként tevékenykedik.

Mint megállapították, a görög istenek hírnökéről, Iriszről elnevezett irisin szintje mozgás közben megemelkedik az izomsejtekben. Kiderült az is, hogy az irisin fehérje hatására átalakul a fehér zsírszövet, amely a bőr alatt rakódik le és az elhízást okozza.

Amikor a fehérjét elhízott, a diabéteszt megelőző állapotban lévő, mozgásszegény életmódra kényszerített egerekbe fecskendezték, az anyag olyan géneket aktivált, amelyek a káros fehér zsírszövetet "jó", barna zsírrá alakítják át.

A barna zsírszövetről tudott, hogy több energiát használ fel, mint amennyit a mozgás elfogyaszt. Az irisin azonban nem építi az izmokat, így a mozgás szerepét soha nem veheti át teljesen.

Egy egércsoportot a tanulmány részeként nagy zsírtartalmú étrenden tartottak, ezzel rontották szervezetük glükóztoleranciáját. Az irisin fehérje 10 napos adagolásának hatására az állatok szervezete jobban szabályozta a vércukor és az inzulin szintjét, így sikerült megelőzni náluk a diabétesz kialakulását, és túlsúlyuktól is könnyebben szabadultak meg.

Mint a kutatók elmondták, elképzelhető, hogy egy irisinen alapuló készítmény humán klinikai próbái két éven belül megkezdődhetnek. Spiegelman egyúttal társalapító is a bostoni székhelyű Ember Therapeutics vállalatnál, amely a szer fejlesztési jogait birtokolja.

A kutatást az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézete, a NIH is támogatta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.