Miben segít a közösségi oldal?

A Facebook nélkül meg se ismertük volna magunkat?

A Facebook zavar a munkában, könnyen megcsaláshoz vezet, és nem figyelünk a környezetünkben zajló dolgokra. De azért jó oldala is van - bár attól függ, kinek mit árul el saját magáról a közösségi oldal.

2012.01.06 18:55ma.hu

Sokat elárul rólunk a Facebook - ez nem titok. Hiszen azért találták ki, hogy az emberek megoszthassák egymással az élményeiket, mondandójukat.

Londoni kutatók szerint azonban amellett, hogy számos hátránya van - köztük az, hogy zavarja a munkát, illetve könnyű egy flörtre, és esetleg többre is elcsábulni általa -, a Facebook önmagunkról is sokat árul el saját magunknak.

Például, hogy mennyire vagyunk jók a munkában vagy a kapcsolatainkban. A kutatók egyetemistákon végeztek agyi képalkotó vizsgálatokat. A társadalmi jelek feldolgozásáért is felelős agyi terület aktívabbnak bizonyult, ahogyan emelkedett a Facebook-barátok száma.

Vagyis, ugyanolyan sebességgel, amennyivel növekedett a Facebook-ismerősök mennyisége, képességük is fokozódott arra nézve, hogy mások testbeszédét és szándékait érezzék és észleljék. Ugyanez a pozitív hatás azonban nem volt kimutatható a személyes kapcsolatok esetében.

A kutatók szerint minél nagyobb az agyunk szürkeállománya, annál közvetlenebbek, barátságosabbak vagyunk másokkal. Előbb és több barátot gyűjtenek, és nagyobb befolyással is vannak másokra.

"A Facebookon azokkal az emberekkel tartunk fenn leginkább kapcsolatot, akikhez az életben nem vagyunk annyira közel, vagy például egy-kétszer találkoztunk velük egy partin. Új embereket megismerni és kényelmesen érezni magunkat gyakorlatilag idegenek társaságában könnyebb a világhálón át."


Ha valakinek nincs túl sok ismerőse ott sem, az egy kicsit árulkodó rá nézve. Lehet, hogy szüksége van a készségei felturbózására. Milyen szokásokat használ egy társadalmilag elfogadott ember? Legyen szó akár a nők megnyeréséről, akár munkateljesítményről, vagy arról, hogy több barátot szerezzen?

- Nézzen ki magabiztosan:
akár állásinterjúra, akár első randira megy, legyen magabiztos a külleme. Még akkor is, ha ideges. Dobja fel a külsejét egy-két divatos kiegészítővel.

- Internetezzek: még ha nem is vagyunk az az ember, aki egy partin a társaság középpontja, új munkát az interneten keresztül is lehet szerezni. Turbózzuk fel önéletrajzunkat és küldjük el több helyre. Ügyeljünk arra is, hogy az önéletrajz fontos kulcsszavakat tartalmazzon, így az is esélyes, hogy akik munkaerőt toboroznak, ránk találnak.

- Viseljünk pirosat: a nők vonzóbbnak találnak egy férfit, aki pirosat visel. Bizonyára azért, mert ezt a szín az erőhöz, a szenvedélyhez kötik. De ne legyen az a piros árnyalat túl hivalkodó!

- Hangsúlyozzuk a hasonlóságot: bizalmat szavazunk azoknak az embereknek, akik hasonlítanak ránk. Ha jóban szeretnénk lenni valakivel, hangsúlyozzuk a közös dolgainkat, olyanokat, amiket mindketten szeretünk.

- Humor: a nők azokat a pasikat részesítik előnyben, akiknek van humoruk, de nem viszik túlzásba a poénkodást. A jó időpontban elcsepegtetett humorbombák szólnak a legnagyobbat.

- Ha egy nő megadta a számát, hívjuk fel! Ne egy héttel később - ugyanis az nem menő, hanem éppenséggel arról árulkodik, hogy félünk valamitől.

- Legyünk meggyőzőek: annak tűnünk, ha például a mondatainkat, kérdéseinket a "ha" szóval kezdjük. Az információt így hajlamosabbak tényként elfogadni. Például: "ha én kapom azt a promóciót..."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.