Sokkal többen ítélik rossznak az egészségüket

A nyomás az oka? A női a betegebbik nem!

Nem újdonság, hogy a nők többször keresik fel az orvost, ha panaszaik vannak, míg a férfiak egyre halogatják a doktornál tett látogatást - ám kutatók szerint a hölgyek valóban többször is betegek.

2011.12.31 09:05ma.hu

A fenti állítást, miszerint köztudott, hogy a férfiaknál a hölgyek gyakrabban járnak orvosnál, cáfolja egy új tanulmány. Azzal, hogy a nők valóban többször is betegek, mint az erősebbik nem képviselői.

A szebbik nem ugyan sok szempontból tűrőképesebbnek tűnik, de egy barcelonai kutatócsoport rávilágít arra, hogy valóban több egészségügyi problémával küzdenek a nők és magasabb a krónikus megbetegedések száma a körükben.

A spanyol kutatók állítják, nem arról van tehát szó, hogy a hölgyek nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a tüneteiknek, vagy felnagyítják a problémájukat.

Az European Journal of Public Health-ben közölt tanulmány egy korábbi nemzeti egészségügyi felmérést vettek alapul, amely 29 ezer embert mért fel: koruk változó volt. Értékelniük kellett egészségüket egy skálán.

Kiderült, hogy a nők 38,8 százaléka rossznak vagy nagyon rossznak ítélte egészségét, 25,7 százalék azt állította, hogy állapota sok tevékenységben korlátozza őt.

Ezzel szemben a férfiaknak csak 27 százaléka ítélte rossznak az egészségét, és 19,3 százalék nyilatkozott úgy, hogy krónikus betegségben szenved. A betegség miatti leterheltségben is különbség mutatkozott.

Kiderült, hogy a nők rosszabbnak ítélték egészségüket, mint a férfiak, akkor is, ha ugyanabban a betegségben szenvedtek.

Ám jobbnak írták le egészségi állapotukat, mint a férfiak, amikor ugyanannnyi betegségük volt. A nők sokkal inkább szenvedtek arthritistől, mentális problémáktól és izomproblémáktól.

Dr. Davide Malmusi
elmondta, az egészségügyi rendszer reagál a nemek közötti egyenlőtlenségekre, és erőfeszítéseket tesz azon mozgásszervi, mentális és egyéb zavarok, betegségek kezelésére, melyeket általában kevésbé tekintenek súlyosnak és nem nagy a halálozási arányuk sem.

Azt nem vizsgálta a kutatócsoport, miért szenved több nő krónikus betegségektől. De elképzelhetőnek tartják, hogy ebben szerepe van az egyenlőtlenségeknek a forrásokhoz való hozzáférés-, a presztízs-, a társadalmi szerepek terén.

A nők nagyobb nyomás alatt vannak a külsejük miatt is, de nagyok az elvárások velük szemben a munkahelyen és a családban is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.