A halláskárosodás leginkább nekik köszönhető

Durva: a zajos munkahelyet is lenyomják az MP3 lejátszók!

Emberek milliói - különösen az ingázók - halláskárosodást kockáztatnak, mivel túlságosan feltekerik a hangerőt. A múltban a túl zajos munkahelyek számítottak a fő rizikófaktornak, ma azonban az MP3 lejátszók.

2011.12.26 08:55ma.hu

Le a hangerővel! Az MP3 lejátszót sokat használó emberek, köztük nagy számban az ingázók komoly halláskárosodást kockáztatnak. Míg korábban a zajos munkahelyek számítottak a halláskárosodás egyik legfőbb okának, ma ez az MP3 lejátszó - áll a Michigan egyetem tanulmányában.

A hallásra nézve ez jelenti a legnagyobb kockázatot. A szakemberek szerint tízből 9 ember használ a közlekedési eszközökön lejátszót, hogy a környezeti zajok helyett azt hallgassa.

Ezzel azonban még fokozottabb zajnak teszi ki magát, hiszen jobban fel kell hangosítania a zenét ahhoz, hogy a környezetből jövő hangokat elnyomja.

Különösen probléma, ha a fejhallgató nem tapad megfelelően a fülre - ezzel arra készteti a használót, hogy még jobban feltekerje a hangerőt, és teljesen kizárja a környezetet.

Rick Neitzel
professzor, a tanulmány társszerzője elmondta: megdöbbentő, de háromból két embert a legnagyobb zajhatás a zenéből ér. Komoly probléma ez: 10-ből 9 ember veszélyes mértékűre tekeri a hangerőt.

Ha nem toleráljuk azokat a dolgokat, amelyek például rákot vagy egyéb súlyos betegséget okoznak, akkor vajon miért toleráljuk az erős zajhatást?

A kutatók arra is rámutatnak, hogy nemcsak a közlekedési eszközökön, hanem például házimunka közben is hangosan hallgatják az MP3 lejátszót - hogy a porszívó hangját elnyomják például.

New Yorki ingázókon végzett felmérés szerint egy átlagos, közlekedési eszközt használó ember átlagosan 72-81 decibellel hallgatja a zenét a buszon vagy vonaton.

Az átlagos beszédhang zajszintje 60 decibel, egy forgalmas utcasarok zajszintje 80, egy baba sírásáé 115. A fájdalomküszöbünk pedig, ami a hangokat illeti, 125 decibel.

A halláskárosodás problémáját ugyanolyan komolyan kell venni, mint a stressz vagy a szívproblémák megelőzését, melyekről manapság oly sokszor szó esik - tette hozzá Neitzel professzor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.