A fülbe juttatott fény segít a hangulati zavarokon

Azért ne zseblámpával: jobb kedvre derít, ha a fülbe világítunk!

Még el sem kezdődött igazán a tél, sokan viselik már most rosszul a hideg, szürke napokat: fény hiányában rosszkedvűek, lehangoltak. Egy meglepő új felfedezés segíthet a hangulati zavarokon.

2011.11.10 08:15ma.hu

Ahogy egyre hosszabbak az éjszakák, a téli szomorúságban szenvedők igencsak örülnének valaminek, ami "fényt visz az életükbe" - már egy kis napfény hatására jobb a kedvük.

Úgy tűnik, meglepően egyszerű módja van annak, hogy jókedvre hangoljuk magunkat: világítsunk a füljáratunkba!

A szezonális affektív rendellenesség sok embert érint. Nagy-Britanniában például négyből egyet - azaz, meglepően sokan vannak, akiknek a hűvösebb, télies idő nyomasztóan ráül a hangulatára. Az oka, hogy az agy nem kap elég fényt, amely a szerotonin termelődéshez is szükséges - ez a hormon felelős a hangulatunk szabályozásáért.

A tünetek az enyhe letargiától a depresszióig igen változatosak lehetnek, az ember álmatlansággal is küzdhet.

Fény jön a fülhallgatókon: a "fény headset" - Fotó: Daily Mail

A finnországi Valkee cég és az Oului egyetem klinikai vizsgálata azonban most rámutatott: az óvatosan, célzottan fülbe irányított fény felvidítja az embert, segít megelőzni a szomorúságot.

Juuso Nissilä kutató elmondta: korábban is rájöttek már arra, hogy az emberi agy érzékeny a fényre. Vagyis, a hallójáratba erősebb fényt juttatva, az agy fényérzékeny területei hatékonyan előzik meg a szezonális affektív zavar kialakulását.

Az Oului egyetem első tanulmányában részt vett önkéntesek, akik valamennyien szezonális affektív zavarban szenvedtek, a módszer hatására 92 százalékban jobban lettek, csupán egy hónap kezelés után. Naponta 8-12 percig kaptak "fény-dózist" a fülükbe.

"A jövő kezelési lehetőségeire nézve ez nagy dolog" - mondta el Timo Takala, az Oulu Decaoness intézet főorvosa. Az eredményeket a szakemberek egyébként a hangulatzavar és szorongásos problémák nemzetközi fórumán mutatták be Budapesten.

A Valkee cég 2010 nyarán egy "erős fény headsettel" állt elő: az orvostechnikai eszköz megfelel az EU-előírásoknak. Nagyjából olyan, mint egy IPod, minthacsak az ember zenét hallgatna, de a fülhallgatókon fény jön. A készülék most 185 fontba kerül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.