Élelmiszerekből is nyerhetünk D-vitamint

Hízik a gyerek, ha nem jut napfényhez?

Napfényből és élelmiszerekből is hozzájuthatunk - Kiderült, a D-vitamin alacsony szintje etnikai csoportoktól függően hozható kapcsolatba a gyermekkori elhízással.

2011.05.07 09:30medipress.hu

Mindez a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism májusi számában olvasható. A D-vitamin hiány igen általános állapot az amerikai gyermekek között.

A vitamin egyik forrása a bevitt élelmiszer, azonban a szervezet a napfény hatására maga is képes szintetizálni az anyagot.

A Pittsburghi Egyetem kutatói 237 egészséges, elhízott és nem elhízott 8 és 18 év közötti gyermek D-vitamin szintjét mérték.

Megállapították, hogy legtöbbjük esetében D-vitamin hiány állt fenn. Az alacsony D-vitamin szint általában magasabb testtömeg-indexszel (BMI) társult, és alacsonyabb volt a „jó koleszterin”, a HDL szintje is.

Azonban különbség adódott etnikai hovatartozástól függően: a fehér bőrű gyermekek esetén a zsírszövet inkább a zsigerekben halmozódott fel, míg a feketéknél inkább a bőr alatti zsír növekedése volt tapasztalható.

Dr. Silva Arslanian és munkatársai a vitaminpótlás egy új szempontjára mutattak rá: az optimális D-vitamin mennyisége hozzájárul a normális vérzsírszinthez, és csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

D-vitamin egyébként megtalálható a tojás sárgájában, a tejtermékekben, az olajos halakban, hogy csak a leggyakoribbakat említsük.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.