Kezelni kellene a félénk kamaszokat?

Huh! Szociális fóbiával küzd a félénk tinik zöme?

Nyolc félénk tinédzserből egy szociális fóbiával küzd - állapították meg amerikai kutatók. Sok embernél a félelem teljességgel meggátolja, hogy jól teljesítsen az iskolában vagy a munkában.

2011.10.20 16:55ma.hu

Csaknem mindenki ideges, ha előadást kell tartania, nyilvánosság előtt kell beszélnie, vagy akár besétálnia teljesen idegenként, egyedül egy partira.

Néhány ember számára azonban ez a félénkség olyan bénító erejű lehet, hogy képtelenné teszi őt egy előadás megtartására a munkahelyen, a tanórán, vagy arra, hogy randit kérjen valakitől.

Mentális egészség-szakértők ezt a félelmet szociális fóbiaként említik. Az ebben szenvedő emberek a társas szituációk előtt és során éreznek bénító félelmet, mely tartós és terhes számukra. Befolyásolja mindennapjaikat, napi teendőiket. Igyekeznek elkerülni a másokkal közösen végzett tevékenységeket, ez pedig természetesen csaknem lehetetlen.

Nem mindenki ért egyet azonban a szociális fóbia fogalmával. Egyes szakemberek és újságírók éveken át normális személyiség tulajdonságaként kezelték a problémát, egyes kritikák szerint pedig a bénító erejű félénkséget, mint mentális betegséget azért találták ki, hogy legyenek rá adható gyógyszerek.

Ám úgy tűnik, mégsem tekinthető teljesen normálisnak ez a fokú félénkség. Az amerikai országos mentális egészség intézet (NIMH) kutatócsoportja kétségbe vonja a vádat, miszerint egy egyszerű problémáról van szó.

A Pediatrics lapban közölt tanulmány rámutatott, hogy a szociális fóbia romboló erejű pszichiátrai rendellenesség, melyet el kell választani a normális emberi félénkségtől, hiszen emeli a kockázatát egyéb betegségek kialakulásának is, és emiatt kezelést igényel.

A tanulmány több, mint 10 ezer amerikai tinédzsert vett alapul, 13 és 18 éves kor között. Félénkségükre, illetve számos egyéb pszichológiai jellemzőjükre voltak kíváncsiak a kutatók a szemtől-szemben végzett interjúk során.

A fiúk és a lányok 43 százaléka bizonyult "valamennyire" vagy "nagyon" félénknek. A fiatalok 12, 4 százaléka jellemzői alapján megfelelt a szociális fóbia kritériumainak is. Ezek a kamaszok sokkal több nehézségről számoltak be társas érintkezéseik során, családi életükben és iskolai vagy munkahelyi teljesítményüket illetően, mint azok, akiket csupán félénknek nevezhetnénk.

"Csak meg kell nézni, mennyire szenvednek ezek a gyerekek saját állapotuktól, és rájövünk, hogy bizony kezelésre van szükségük" - mondta el Kathleen R. Merikangas PhD, a tanulmány vezetője.

Nem kétséges ugyanis, hogy ezekből a gyerekekből hasonlóan szorongó felnőttek lesznek, előrejutásukat az életben így jelentősen megnehezítik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.