Ételfóbiás a kisfiú, csövön át táplálják

Döbbenet: Négy éves, de még egy falatot sem evett

Egyáltalán nem hajlandó enni, ezért egy csövet kellett beültetni a gyomrához, amelyen keresztül táplálni tudják a veleszületett betegségben szenvedő kisfiút.

2010.11.05 18:29ma.hu

Daniel Harrison már négy éves, de élete során még egyetlen falat szilárd táplálékot sem nyelt le. A betegség neve étkezési fóbia, és igen ritka rendellenesség, Daniel esetében szó szerint a születése óta tart, feltehetően sertésinfluenza okozta fertőzés következtében alakult ki.

A szülők akkor kezdtek gyanakodni, amikor a kisfiú elutasította édesanyja mellét, és a tápszereket sem fogadta el. A vizsgálatok később kiderítették, hogy az autizmusban is szenvedő kisfiúnak minden bizonnyal étkezési fóbiája van.

Az orvosok úgy sejtik, Daniel még csecsemőként átesett egy sertésinfluenzás fertőzésen, ami miatt újszülöttkori savas reflux alakult ki nála, ez pedig tüdőgyulladáshoz és a tüdő összeomlásához vezetett. Az átélt trauma olyan félelmet okoz a gyermekben, hogy kizárólag turmixot hajlandó enni.

Fotó: Caters

Az édesapja kifejtette, hogy a speciális étkezési szabályoknak semmi egészségügyi oka nincs, ez kizárólag pszichés állapot, de eddig nemcsak a szülők és a családtagok nem tudtak segíteni a gyermeken, hanem az orvosok sem találtak megoldást.

A kétségbeesett család viszont most egy utolsó esélyt lát Daniel állapotának javítására, egy Grazban lévő kórházban, ahol már több hasonló esetet sikerrel oldottak meg. A klinikán azt állították, hogy már 12 ilyen gyermeket gyógyítottak meg az elmúlt 22 év alatt.

Mivel a brit egészségügyi hivatal nem támogatja Daniel ausztriai kezelését, a család most megpróbálja önállóan összegyűjteni a szükséges 22 ezer fontot (6,5 millió forint).

Az ár súlyos, de mint a kisfiú édesapja fogalmaz: „Daniel nagyszerű kisfiú, de hogyan akarja a felnőttkorát élni? Az egyetlen esélyünk a Graz-i Egyetemi Kórház, kizárólag itt találtunk olyan szakembereket, akik azt mondták, sikeresen kezeltek hozzá hasonló állapotú betegeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.