Fóbiák, pánik tünetek, evészavarok

Kényszerbetegség: rituálék fogságában

Mindannyian jártunk már úgy, hogy le kellett ellenőriznünk, bezártuk-e a lakás ajtaját, kihúztuk-e a vasalót. Vannak azonban, akik ezt több százszor is kénytelenek megismételni, akár több utcasarokról visszafordulva is.

2009.06.15 18:28WEBbeteg

A szorongásos betegségek közé tartozó kényszerbetegségen, más néven obcesszív-kompulzív zavaron (OCD), a kényszergondolatokkal és/vagy kényszercselekedetekkel járó, tartós az egyén életét jelentősen megnehezítő állapotot értjük. Sokkal ritkábbnak gondolják, valójában viszonylag gyakori pszichiátriai betegségről van szó, a lakosság körülbelül 3 százalékát érinti.

Maguk a betegek is tisztában vannak állapotukkal, de a pszichés zavarokkal szembeni előítéletek miatt igyekeznek betegségüket eltitkolni, szokásaikat megmagyarázni mások előtt, így csak igen súlyos esetben fordulnak orvoshoz (vagy viszi őket oda családjuk). Többnyire szégyellik állapotukat, úgy vélik, őrültnek tekintenék őket, ezért inkább csendben szenvednek otthon, akár teljesen bezárkózhatnak, pedig megfelelő gyógykezelésük napjainkra többnyire igen jelentős javulást eredményezhetne.

A betegség kialakulásában genetikai és környezeti tényezők együttes hatását feltételezik, vizsgálatok szerint családi halmozódást mutat. Kényszeres tünetek azonban bizonyos traumás, daganatos vagy gyulladásos agyi történéseket követően is felléphetnek. A tünetek gyakran társulnak más szorongásos, depressziós betegségekkel (fóbiák, pánik tünetek, evészavarok, stb.), gyakran csak ezeket a tüneteket panaszolják el a betegek, a kényszeres tünetek csak rákérdezésre derülnek ki.

Obcessziók - kényszergondolatok

A kényszergondolatok énidegen, az akarattól függetlenül felbukkanó gondolati tartalmak, melyeknek az egyén megpróbál ellenállni, a gondolatot elhessegetni, de többnyire alulmarad. Ez a küzdelem hihetetlen lelki szenvedést okoz, energiákat von el. Több formáját is megkülönböztetjük. Kényszerasszociációk során logikátlanul kapcsolódnak egymáshoz gondolati tartalmak, melyek gyakran az erkölcsi gátakba ütköznek, ijesztőek (pl. gyermek-baleset). Újra és újra a gondolatáramba kerülve megrémisztik a beteget.

Előbukkanhatnak kényszerképzetek, mikor szinte látja maga előtt a történéseket (pl. balesetet). Ismert a kényszeres meggyőződés, mikor a beteg is tudatában van meggyőződése valószínűtlenségével, de nem tud szabadulni a gondolattól (megcsalás, munkahely elvesztése, stb.) Kényszeres szorongás során az egyént megbénítja a kényszergondolattal kapcsolatos jövőtől való félelem. Kényszeres tépelődés során nem tud döntést hozni, a már megszületett döntést ismételten felülbírálja, nem tud elhatározásra jutni. Kényszerimpulzusok során, olyan késztetéseket él meg az egyén, melyek teljesen idegenek tőle, pl. gyermek kidobása az ablakon, mások bántalmazása, öngyilkosság, stb.

Bár szinte soha nem teszik meg, nagyon erősen szoronganak, hogy egyik pillanatban, a figyelmük lankadásával megtörténik a baj, mégis szörnyű tetteket követnek el. Ennek elkerülésére ezért "biztonsági intézkedéseket" hoznak, ám ezek éppen jellegük miatt jelentősen beszűkítik életterüket (pl. nem merik gyermeküket kézbe venni, másokat kérnek meg az ellátásukra, nem mernek az ablakhoz menni, stb.).További részletek a webbeteg oldalán!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.