Növeli a bódító nedű a mellrák kockázatát

Bort, búzát, betegséget...?

A nők borfogyasztása növeli az emlőrák okozta halálozás kockázatát - állítják olasz kutatók. Akik napi két pohár bort fogyasztanak el, nagyobb valószínűséggel halnak meg emlőrák miatt, mint azok, akik kevesebbet isznak.

2011.07.25 08:50medipress.hu

A milánói Nemzeti Rákintézet munkatársai szerint azok között a hölgyek között, akik napi két pohár bort fogyasztanak el, nagyobb valószínűséggel halnak meg emlőrák miatt, mint azok, akik kevesebbet isznak. (Egy tipikus, 125 ml-es pohár bor 8-12 gramm alkoholt tartalmaz.)

A kutatók 264 hölgyet tanulmányoztak, akiket 1987 és 2001 között diagnosztizáltak emlőrákkal. Rendelkezésre álltak életmódot jellemző adatok is, például a diagnózis előtti alkoholfogyasztási szokások.

A vizsgálati alanyokat három csoportra osztották, az elsőbe azok kerültek, akik egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt, a másodikba azok, akik naponta 13 grammot vettek magukhoz (mérsékelt), a harmadikba pedig azok, akik napi 13 grammnál többet fogyasztottak (nagy mennyiség).

Ezután ennek függvényében elemezték a 10 éven belüli halálozási adatokat, és a túlélési arányokat. Megállapították, hogy az alkoholt nem fogyasztóknál a túlélési arány 88, míg a mérsékelt ivóknál 89 százalék volt.

Ugyanakkor a napi 18 grammnál többet fogyasztóknál a tízéves túlélés csupán 65 százalék volt, mely különbség statisztikailag is szignifikánsnak bizonyult.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.