A petrezselyem és a zeller felveszi a harcot

Ne rakjuk ki a tányérból! Véd a mellrák ellen

A petrezselymet általában az ételek díszítésére használják, de nem kell azonnal a tányér szélére tolni. Kiderült, hogy a petrezselyem és más növények egy bizonyos összetevője megállíthatja néhány mellrákfajta esetében a daganatos sejtek osztódását és növekedését.

2011.05.19 09:05medipress.hu

Salman Hyder, az Állatorvosi Szakkollégium és a Dalton Kardiovaszkuláris Kutatóközpontjának professzora emlőrákos patkányokat kezelt apigeninnel, ami a petrezselyem és más növényi termékek egyik alkotóeleme.

Ezeknél az állatoknál kevesebb daganat alakult ki, és jelentősen később is kezdődött a tumoros elfajulás. Hyder szerint a felfedezés jelentős lehet a hormonpótló terápiában részesülő nők szempontjából.

„Az Egyesült Államokban 6-10 millió nő kap ilyen kezelést. Tudjuk, hogy az ehhez használt szintetikus hormonok egy része felgyorsítja a mellrák kialakulását. A tanulmányunk során a patkányoknak ugyanezt a medroxyprogeszteron nevű mesterséges progesztint adtuk be.”

Mikor az MPA hatására a mellben daganatsejtek keletkeznek, új vérerek képződését serkentik a tumoron belül, hogy azt tápanyaggal lássák el a növekedéshez és osztódáshoz.

Hyder felfedezte, hogy az apigenin gátolja az új vérerek képződését, így késlelteti, vagy akár meg is állíthatja a daganat kifejlődését, továbbá a daganatok számát is csökkenti.

Ugyanakkor az összetevő nem állítja meg a daganatsejtek kezdeti kialakulását. Az apigenin legnagyobb mennyiségben a petrezselyemben és a zellerben található meg, de tartalmazza az alma, a narancs, a diófélék és más növények is.

Bár nem szívódik fel teljes egészében a véráramba, így nem lehet biztosan megállapítani, mennyi lenne a kívánatos fogyasztandó mennyiség.

"Emberekre nézve nem áll még rendelkezésre pontos adagolás. Úgy tűnik azonban, hogy egy minimális mennyiség szükséges a mellrák megjelenésének késleltetése miatt, mely rosszabbodhat az MPA miatt. Talán jó ötlet minden nap beiktatni a petrezselymet és a gyümölcsöket is az étrendbe, hogy a szükséges adagot biztosítsuk. Sok táplálékkiegészítőben is megtalálható ez az anyag. Természetesen minden drasztikus étrendi és életmódbeli változás előtt konzultálni kell a kezelőorvossal.
" - mondta Hyder.

A tanulmánysorozat következő lépése humán klinikai kísérletekre is ki fog terjedni, hogy meghatározzák a megfelelő adagolást. Hyder úgy véli, ezek fontosak az esetlegesen felmerülő egészségügyi és biztonsági kérdések tisztázására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.