Androgén váltja ki a kebel megbetegedését

Könyörtelen: férfi nemi hormon okozza a mellrákot?

Bár úgy hangzik, mint a nemek felcserélődése molekuláris szinten, a nőkben az emlőrák bizonyos típusainak növekedését az androgén férfi nemi hormon váltja ki. Kutatók felfedezték a rákos sejtek mechanizmusát, mely végrehajtja a hormon könyörtelen utasításait a növekedésre.

2011.07.19 17:00medipress.hu

Mindezt új kutatásukban a Dana-Farber Rákkutató Intézet kutatói fedezték fel. A Cancer Cell július 12-i számában megjelent tanulmány több vonzó célponttal, többek között az androgén hatására aktiválódó sejtfehérjékkel is szolgál, amelyek alapján új kezelési módszereket lehet kifejleszteni.

Az ezeket a proteineket gátló gyógyszerek lelassíthatják vagy elnyomhatják a daganatsejtek növekedését számos emlőrákos betegben, akiken a standard hormongátló szerek nem segítenek.

"Az emlőrák egy új altípusát azonosítottuk, amely nem az ösztrogén, hanem az androgén hatására növekedik, és sikerült felderítenünk a jelzési útvonalakat, amelyek szerepet játszanak a növekedésben" - számolt be a tanulmány vezető szerzője, Myles Brown.

"Azt is bebizonyítottuk, hogy az ezeket az útvonalakat és magát az androgén-receptort gátló gyógyszerek gátolhatják a daganat növekedését. Ez új lehetőségeket nyit meg azoknak az emlőrákos betegeknek, akik nem reagálnak a standard endokrin terápiákra."

Az emlőrákok mintegy 70-75 százalékát az ösztrogén női nemi hormon váltja ki. Sejtjeik tele vannak ösztrogén-receptorokkal, amelyek olyan felépítéssel rendelkeznek, hogy magukhoz vonzzák az ösztrogénmolekulákat.

Amikor az ösztrogén befészkelődik az ösztrogén-receptorba, az események láncolatát indítja meg, ami a sejt növekedését és burjánzását serkenti. A gyógyszerek azt akadályozzák, hogy az ösztrogén a receptorba juthasson, ezáltal gátolva a növekedési folyamatot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.