Kinőhető a betegség, de ez meggyorsítja

Savanyú tejet a tejallergiásnak?

Ha a tejallergiás gyermek egyre nagyobb mennyiségű savanyított tejet kap, előbb kinövi a betegségét - derül ki egy új kutatásból.

2011.07.09 09:20medipress.hu

A kutatást a Mount Sinai Egyetem Orvosi Kara végezte. 88, 2 és 17 év közötti gyermeket vizsgáltak a savanyú tejet tartalmazó ételekre (muffinok, nápolyik és sütemények) való toleranciájuk szempontjából, akik tejérzékenyek voltak.

A magas hő hatására a tejfehérjék lebomlanak, csökkentve a termék allergén jellegét. A vizsgálat öt éve alatt hőnek egyre kevésbé kitett élelmiszereket is bevezettek táplálkozásukba.

A vizsgálat végén a gyerekek 47 százalékánál megszűnt a tejérzékenység. Ezzel szemben a kontrollcsoportban csak 22 százalékkal csökkent a tejérzékenység.

„Úgy tűnik, az allergiások egy részének nem kell teljesen felfüggeszteniük a tejtermékek fogyasztását” - magyarázza dr. Anna Nowak-Wegrzyn, a cikk társszerzője, a Mount Sinai Egyetem gyermek allergológiára és immunológiára specializálódott docense.

"Gondos orvosi megfigyelések segítségével a gyerekek hamarabb kinőhetik allergiájukat."

Első lépésben a gyerekek savanyított tejjel készült muffint és nápolyiszeletet kaptak. A 88 gyerek közel 75 százalékánál, 65-üknél nem alakult ki allergiás reakció.

A szülőket tanácsokkal látták el, hogyan tegyék gyerekeik étrendjének részévé a savanyított tejjel készült ételeket, a muffinokat, kekszeket és süteményeket.

Azok, akiknek allergiás reakciójuk alakult ki, továbbra sem fogyasztottak tejterméket tartalmazó élelmiszereket. 6-12 hónappal később a 65 gyereknél bevezették a sajtos pizzát is az étrendbe, a pizza az alacsonyabb hőfok miatt több tejfehérjét tartalmaz.

A gyerekek 78 százalékánál nem tapasztaltak allergiás tüneteket, így a sajt sült állapotban bekerülhetett az étrendjükbe. Azok, akiknél kialakult az allergiás reakció, visszatértek a csak savanyított tejet tartalmazó étrendhez, és 6-12 hónap múlva ismét megkísérelték a sült sajtot is megenni.

Ha ezt követően már nem mutattak allergiás tüneteket, ismét bevették őket a vizsgálatba. Átlagosan 3 év múlva, már hőkezelés nélkül is megpróbálkozhattak a tejtermékekkel - a fölözött tejjel, a joghurttal és a fagylaltokkal.

A 65 gyermek közül, akik átmentek a muffin-teszten, 60 százalékuk nem mutatott allergiás reakciót a tejtermékekre. ”Vizsgálatainkat tovább kell folytatni, hogy a lehető legcélravezetőbben tudjuk az ételallergiákat megszüntetni” - tette hozzá a kutatónő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.