A hajlam röviddel a teherbeesés után eldől

Kisebbek magzatként a leendő asztmások és allergiások?

Kutatók kapcsolatot találtak a magzati súly és egyes betegségek - az ekcéma és a szénanátha - kialakulása között.

2011.07.07 19:00medipress.hu

Az Aberdeen Egyetem kutatói kapcsolatot találtak a magzati súly és egyes betegségek (az ekcéma és a szénanátha) kialakulása között.

A közlemény az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine című szaklapban jelent meg. 1500 magzat méretét mérték meg a terhesség 10. illetve 20. hetében az Aberdeen Szülészeti Kórházban, majd 10 éves korukig követték a gyerekeket.

927 család töltött ki kérdőíveket gyermekük légzésével kapcsolatban, 449 gyereknél végeztek légzésfunkciós- és allergiavizsgálatot mely a fűre, tojásra, poratkára és a macskára való allergiát vizsgálta bőrteszt segítségével.

Kiderült, hogy azok, akik 5 illetve 10 éves korukban asztmásak voltak, 10 hetes korukban az átlagnál 5 mm-el illetve 10 százalékkal kisebbek voltak.

Azok a magzatok, akik 10 és 20 hetes korukban is az átlagosnál kisebbek voltak, ötször gyakrabban lettek gyermekkorukban asztmásak. Emellett azok, akik csak 10 hetesen voltak kisebbek, de a terhesség során behozták súlylemaradásukat 2,5-ször gyakrabban lettek ekcémásak.

Azok a magzatok, akik 10 hetesen az átlagál nagyobbak voltak, de akiknek a növekedése lelassult, a terhesség során ritkábban lettek szénanáthások.

"A 10. terhességi héten legkisebb magzatoknál volt a leggyakoribb az asztma, míg a nagyobbaknak volt a legjobb a tüdőfunkciójuk" - mondta el Dr. Steve Turner, a vizsgálat vezetője. "A növekedési ütemben való változás pedig az ekcéma és a szénanátha esélyét emelte."

Más szóval, a kiindulási súly és az azt követő növekedés fontosak a gyerekkori légúti és az allergiás megbetegedések szempontjából.

"Tudjuk, hogy a tüdő a terhesség korai időszakában fejlődik, illetve, hogy a szülés utáni gyenge légzőfunkciók összefüggenek az asztma és a felnőttkori tüdőbetegségek kialakulásával, úgy tűnik a tüdőbetegségekre és az asztmára való hajlam röviddel a teherbeesés után eldől"
- tette hozzá a kutató.

Természetesen asztma kialakulására nem csak a magzati méretek adnak magyarázatot. Az asztma természete különböző: egyesek kinövik, ahogy idősebbé válnak, míg másoknál a középiskolás éveik alatt alakul csak ki.

"Eredményeink segítenek megérteni az asztma kialakulását" - foglalta össze Turner. "A kismamák számára is tanácsokkal szolgálhatunk: ne dohányozzanak, táplálkozzanak és éljenek egészségesen, már a teherbeesést megelőző időszakban is."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.