Az egyenruhás bűnözésnek annyi?

Két héten belül megalakul a "gyöngyöspatai" bizottság

Legkésőbb két héten belül megalakulhat a gyöngyöspatai események feltárására és az úgynevezett egyenruhás bűnözés felszámolásának elősegítésére hétfőn létrehozott parlamenti eseti bizottság, amelyet várhatóan a Heves megyei kormánymegbízott vezet majd.

2011.06.08 14:39MTI

Valószínűsíthető, hogy a parlamenti frakciók vezetői ezen a héten tesznek javaslatot arra, hogy kiket delegálnak a testületbe, amelyben 13, érvényes "C" típusú nemzetbiztonsági ellenőrzéssel rendelkező parlamenti képviselő kap helyet. Közülük öt tagot a Fidesz jelöl, míg a KDNP, az MSZP és a Jobbik további 2-2 politikust, az LMP pedig egy tagot küldhet. A fennmaradó egy helyre független képviselő kerül. Az eseti bizottság elnökét a Fidesz adja, az alelnököket a KDNP és az MSZP padsoraiból jelölik.
   
A bizottság elnökének várhatóan Horváth László országgyűlési képviselőt, a Heves megyei kormányhivatalt vezető kormánymegbízottat jelöli majd a Fidesz. (Gyöngyöspata Heves megyében található.)
   
Azoknak a leendő bizottsági tagoknak, akik nem rendelkeznek érvényes "C" típusú nemzetbiztonsági ellenőrzéssel, át kell esniük az átvilágításon. A testület alakuló ülését akkor lehet összehívni, ha ez - amennyiben szükséges - megtörténik. Fideszes forrásból származó értesülés szerint az alakuló ülést így leghamarabb a jövő hét végén, de legkésőbb két héten belül tarthatják meg.
   
Az Országgyűlés hétfőn döntött úgy, hogy eseti bizottságot állít fel a gyöngyöspatai események feltárására, illetve az "egyenruhás bűnözés" felszámolásának elősegítésére. A parlament 253 igen szavazattal, 96 nem ellenében fogadta el a testület létrehozásáról szóló fideszes javaslatot.
   
A Ház döntése értelmében az eseti bizottság egyebek mellett vizsgálhatja, hogy az ellenzéki pártok részt vettek-e az ország közrendjének, köznyugalmának megzavarásában, illetve a parlamenti képviselőket milyen felelősség terheli a Heves megyei településen történtekért.
   
A testület feltárná például, kik és milyen támogatással állítják be magukat valótlanul és jogellenesen rendfenntartónak, de megvizsgálnák a gyöngyöspatai romák "húsvéti utaztatásának" körülményeit, illetve, hogy kinek az érdekében állhatott a "nem létező polgárháborús helyzetről" tájékoztatnia a nemzetközi sajtót. A testület vizsgálná továbbá, milyen szerepet játszott a Gyöngyöspatán lezajlott eseményekben Richard Field amerikai üzletember.
   
A bizottság emellett javaslatot tesz a működő jogellenes csoportok törvényes felszámolása érdekében, illetve munkájáról - megbízatásának kezdetétől számított mintegy öt hónapon belül - jelentésben tájékoztatja az Országgyűlést.

A fideszes Kocsis Máté és Németh Szilárd a testület felállítását szorgalmazó javaslatát korábban azzal indokolta, hogy az elmúlt időszakban az ország több pontján, köztük a Heves megyei Gyöngyöspatán is a közbiztonságra, közrendre, az ott élő emberekre, valamint az anyagi javakra veszélyt jelentő helyzet alakult ki, amit a hatóságok előtt részben tisztázatlan hátterű és motivációjú személyek és csoportok idéztek elő.
   
Az eseti bizottság megbízatása a tagok megválasztásáról szóló országgyűlési határozat közzétételekor kezdődik, és a parlament számára készülő jelentése benyújtásáig, de legfeljebb 150 napig tart.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.