Műszaki megoldás kell

Min múlhat a 4-es metró átadása?

Nem a 4-es metró infrastruktúráján fog múlni, hogy időben, 2013-ban átadják a budapestieknek az új metróvonalat - mondta az MTI-nek hétfőn Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója a 4-es metró budai állomásainak műszaki bejárása után.

2011.05.16 22:27MTI

Vitézy Dávid közölte, bár a metró infrastruktúrájának építőivel komoly vitáik adódtak, és több olyan követelésük van, amelyet Budapest vitat, a kivitelezés jól halad, és ez nem jelentene semmilyen akadályt a 2013-as átadásra nézve.

Ami most akadályozó tényező, az az őrmezői csomópont az Etele téri végállomásnál. Itt a korábbi terveket felülírták, ezért az épület kijáratának szerkezetépítési munkái leálltak, most arra várnak, hogy az új tervek engedélyezési eljárása lezáruljon, a kerületi szabályozási tervben is átvezessék a változást, és kiírhassák a pályázatot az építés befejezésére. Addig, amíg ez a szerkezet nem készül el, az őrmezői kijáratot sem tudják befejezni.

Ezzel kapcsolatban Vitézy Dávid elmondta, Újbuda és a fővárosi önkormányzat korábbi vezetései évek óta nem tudtak megállapodni arról, hogy milyen műszaki megoldást alkalmazzanak. Azt a BKK jelenleg elveti, hogy az M1-M7-es közös szakaszának átengedőképességét növeljék, és az eredeti tervekben szereplő többszintes közúti csomópont megépítését is ellenzik. A műszaki tartalom egyeztetése jelenleg is zajlik a kerület és a főváros között.

A másik két probléma - amely összefügg - az Alstom-szerelvényekkel, illetve a Siemensszel kapcsolatos. Utóbbi cégnek részben a biztosítóberendezést kell leszállítania, de ezt addig nem teheti meg, amíg nem tudja, milyen szerelvények közlekednek majd az alagútban.
Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere (Fidesz-KDNP) az MTI-nek a bejárás után azt mondta, a kerület számára nagyon fontos a 4-es metró működése, és ha a megoldódik az őrmezei csomópont vitája, akkor a kerület számára hasznos lesz a beruházás.

Vitézy Dávid és Hoffmann Tamás mellett a bejáráson részt vett Kocsis István, a BKV vezérigazgatója és Frigyik László, a 4-es metró mérnöki munkáit ellátó Eurometro műszaki igazgatója is. A sajtó nyilvánossága mellett tartott bejáráson a résztvevők megtekintették az Etele téri, a Tétényi úti állomást, majd az alagúton keresztül közelítették meg a Bocskai úti és a Móricz Zsigmond körtéri állomást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.