Gesztusértékű lépés Japán felé

MSZP: a magyar kormány ajánljon fel szén-dioxid kvótákat Japánnak

MSZP arra kéri a kormányt, hogy Magyarország ajánljon fel 10 millió tonna szén-dioxid kvótát a földrengés és cunami által sújtott Japán számára.

2011.03.17 11:51MTI

Szabó Imre, a szocialista párt fenntartható fejlődés kabinetjének vezetője csütörtökön, sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az ország - a különböző humanitárius segítségnyújtás mellett - ezzel a gesztusértékű lépéssel is ki tudná fejezni, hogy Japán egy ilyen hatalmas katasztrófa után is számíthat Magyarország támogatására.
   
Kiemelte: a kabinet ezzel a felajánlással a nemzetközi klímapolitikai vállalásainak teljesítésében segítené a vészhelyzetbe került ázsiai országot, amelynek a következő hónapokban - atomerőművei sérülése miatt is - az átlagosnál nagyobb fosszilis energiafelhasználásra lesz szüksége a kárelhárítás és helyreállítás során.
   

Fotó: MTI

 

Japán,  Magyarország legnagyobb szén-dioxid kvótavásárlója volt az elmúlt években, így a szigetország ezen keresztül összesen több milliárd forint értékben finanszírozta a magyarországi zöld beruházási rendszert - emlékeztetett az ellenzéki képviselő.
   
A volt környezetvédelmi miniszter megjegyezte: az MSZP által javasolt, 10 millió tonna szén-dioxid kibocsátását kiváltó kvóta felajánlása nem veszélyeztetné Magyarország kvótapiaci helyzetét, mivel ez a mennyiség az ország teljes készletének csak 7,5 százalékát teszi ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.