Aki mégis megy, nagyon figyeljen!

Magyar külügy: mindenki halassza el a Japánba tervezett utazást!

A szaktárca szerint a Külügyminisztérium azt javasolja, hogy a japán helyzet általános normalizálódásáig a magyar állampolgárok halasszák el valamennyi, nem feltétlenül szükséges és indokolt utazásukat a szigetországba.

2011.03.17 10:03MTI

A közlemény szerint a Külügyminisztérium - a japán helyzet értékelése alapján - az I-es, utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriába sorolja át Iwate, Miyagi és Fukusima prefektúrákat.
   
A szaktárca felhívja a magyar állampolgárok figyelmét, hogy Tokióba és vonzáskörzetébe továbbra sem javasolt a beutazás, tekintettel az ellátási és közlekedési nehézségekre. Akinek utazására halaszthatatlan ügyben mégis szükség van, kísérje figyelemmel a tokiói magyar nagykövetség és a japán hatóságok tájékoztatását, valamint tartózkodásának helyéről Japánban és elérhetőségeiről lehetőség szerint tájékoztassa a magyar nagykövetséget - áll a közleményben.
   
A szigetország rendőrségének csütörtöki közlése szerint a Japánt sújtó múlt heti földrengés és szökőár azonosított halálos áldozatainak száma meghaladja az ötezret. Az összegzés szerint a katasztrófa 5178 halálos áldozatot követelt, míg az eltűntek száma 8606. Az ezt megelőző, szerdai adatsorban 3771 halott szerepelt.
   

Fotó: MTI

 

Ugyanakkor pozitív fejlemény, hogy a Kyodo japán hírügynökség szerint délutánra részlegesen helyreállhat a Fukusima-1 atomerőmű áramellátása. Ez a múlt pénteki földrengés, majd szökőár miatt szűnt meg, s emiatt (a hűtőrendszerek leállása nyomán) katasztrofális helyzet alakult ki a létesítményben.
   
A japán kereskedelmi miniszter közlése szerint fennáll a veszélye annak, hogy csütörtök este váratlanul következik be egy áramszünet Tokióban és környékén. Az ország északi részén még mindig mintegy 850 ezer lakos otthonában nincs áramszolgáltatás. A hőmérséklet alig valamivel magasabb nulla foknál a térségben. Legalább másfél millió háztartásban nincs vízszolgáltatás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.