Még csak féltávnál tart az alagútfúrás!

Mikor lesz kész? Nem látnak tisztán a metró ügyben!

Még a nyári szünet előtt teljes, és hiteles tájékoztatást kellene a Fővárosi Közgyűlés elé benyújtani a 4-es metró építésével összefüggő kérdésekről - nyilatkozta Lakos Imre, az önkormányzat városüzemeltetési bizottságának elnöke.

2009.04.08 12:10MTI

A szabad demokrata politikus információhiányra hivatkozva nem kívánt véleményt nyilvánítani annak kapcsán, hogy két éve április 3-án kezdődött meg a 4-es metró alagútjainak a fúrása, s ezzel a szerződés szerint 106 hét alatt, a napokban kellene elérni a Keleti pályaudvari végállomást. 

A 7,2 kilométeres alagút fúrása jelenleg egyébként a Dunánál, fél távnál tart, s hetek óta áll. A szakbizottság elnöke, hangsúlyozva, hogy nincs a kellő információk birtokában, "nem lát tisztán", nem kívánt reagálni arra a kérdésre sem, hogy az alagutat építő Bamco cég újabb 115 millió eurós, 35 milliárd forintos többletigényét miként rendezik. 

A Bamco ez ügyben adott 30 napos teljesítési ultimátuma a hét végén jár le. Lakos Imre leszögezte, hogy aggodalommal tölti el a tucatnyi nyitott kérdés, köztük az is, hogy még mindig nincs független ellenőrző mérnöke a beruházásnak. 

Rámutatott, hogy nem látja a dolgok végét, a problémák megoldását. Mint mondta: azt reméli, hogy Klados Gusztáv projektigazgatónál azért jó kezekben vannak az ügyek, s rutinjával, tapasztalatával kezelni tudja a helyzetet. Ettől függetlenül, az biztos, hogy Budapest megérdemel ebben a témában egy hiteles tájékoztatást akkor, amikor már látjuk a dolgok végét - mondta. 

A 4-es metró első, Etele tér - Baross tér közti szakasza többszöri módosítás után, a jelenlegi helyzet szerint 2011 végére készülne el, s a próbaüzem után 2012-ben szállíthatna utasokat. 

A Bosnyák térig tervezett második szakasszal együtt több mint 500 milliárd forintra becsült beruházási költséghez európai uniós támogatásra pályázott a Fővárosi Önkormányzat. Az uniós támogatásról, s annak mértékéről még nincs döntés. Városházi politikusok szerint, ha az európai uniós választások előtt nem születik ez ügyben Brüsszelben döntés, akkor az már csak az év végén várható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.